Teadlased leiutasid taime juuri uuriva juurekiibi

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuna juured on pimedas maa sees, siis on nende lähem uurimine väga keeruline. Nüüd on Carnegie ja Stanfordi ülikooli teadlaste koostöös valminud juurekiip, mis võimaldab juurekoe sisse lükatud optilise sensoriga saada sealse tegevuse kohta infot reaalajas.


Teadlaste poolt välja töötatud RootChip ehk juurekiip võimaldas töörühmal uurida üheaegselt kaheksat seemnest kasvatatud taime ning mõõta seejuures nende kasvutingimustest tingitud iseärasusi enneolematu täpsusega, vahendas teadus.err.ee.

Taime juurekoesse sisestatud optiline sensor võimaldas jälgida, kuidas juured reageerisid kasvupinnases toimunud toitainetesisalduse muutustele reaalajas – nii saab täpse ülevaate, kuidas toimub juurtes toitainete hankimine ja samal ajal ka pea- ja narmasjuurte kasvamine.

Samuti andis juurekiip tagasisidet selle kohta, kuidas juured reageerisid kasvukeskkonnas toimunud glükoositaseme muutustele – juurekasv aeglustus, kui taime lehed ei saanud küllaldaselt valgust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles