Surma eest saab piisavalt kiiresti kõndides põgeneda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
uurimus väidab, et kiirem kõnd hoiab surma eemale
uurimus väidab, et kiirem kõnd hoiab surma eemale Foto: SCANPIX

Surmal ehk vikatimehel tuleb lihtsalt eest ära kõndida, vahendab Novaator ajakirjas British Medical Journal ilmunud Austraalia teadlaste väidet.

Teadlased analüüsisid Sydney Concordi haigla ümberkaudsetes rajoonides elavate ja uuringus osalenud rohkem kui 1700 eaka mehe kõnni tempot ja tervislikku olukorda. Selgus, et meestel, kes suudavad kõndida kiiremini kui viis kilomeetrit tunnis, ei ole vikatimehega kokkupuudet olnud. Kiire kõnd võimaldab hoida vikatimehega ohutut vahet.

Surm ähvardas eeskätt neid mehi, kes olid aeglase astumisega. Viis aastat kestnud uuringu jooksul suri 266 meest. Andmeanalüüs näitas, et surijate hulka ei sattunud mehi, kes suutsid liikuda vähemalt viis kilomeetrit tunnis, ehk 1,36 meetrit sekundis.

Teadlased märgivad, et see on esmakordne katse teha kindlaks vikatimehe liikumiskiirust. Surma siiski uuringusse kaasata polnud võimalik. «Meie teada ei ole Surm praegu ka Austraalia valimisnimekirjades kirjas,» seisab artiklis. Ühesõnaga – riik ei tea tema elukohta.

Kuivõrd Surma kiirust otseselt mõõta ei olnud võimalik, siis tehti see kindlaks kaudselt: uuringu jooksul surnud meeste kõndimise kiirust analüüsides.

Sealt selgus, et Vikatimees astub umbes kiirusega 0,82 meetrit sekundis, maksimumkiirus on 1,36 meetrit sekundis (ehk umbes 5 kilomeetrit tunnis). Eakad mehed, kes ei soovi vikatimeest kohata, peaksid kõndima sellest kiirusest nobedamalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles