Saaremaalt leiti viikingiaegne mündiaare

BNS
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Toomas Huik

Saaremaalt tuli viikingiaegsest leiukohast välja mõnikümmend hõbemünti.

Saaremaalt avastatud viikingiaegsest leiukohast tuli päevavalgele mõnikümmend hõbemünti ja mündikatket ning ajastuga seotud esemeid, edastas muinsuskaitseamet sotsiaalmeedias.

Aarde avastas otsinguloaga hobidetektorist, kes teavitas leidudest muinsuskaitseametit.

Arheoloog ja Tallinna Ülikooli arheoloogia teaduskogu numismaatikakogu hoidja Mauri Kiudsoo ütles BNS-ile, et Saaremaa viikingiaja uurimise seisukohalt on tegemist väga olulise leiuga. Tema sõnul ei ole erinevalt ülejäänud Eestist sealsed hobidetektoristid viimastel aastakümnetel aardeid riigile üle andnud.

Kiudsoo märkis, et Saaremaal on araabia rahadest koosnevad 10. sajandi teise poole aardeleiud välja tulnud Kaarma-Valjala-Pöide ümbrusest, tähistades Ojamaalt alguse saanud ja Saaremaa lõunaranniku lähedalt möödunud viikingiaegset kaubateed, mis kulges edasi Läänemaa ja Rävala suunas.

Saaremaa läänerannikult välja tulnud selle perioodi aardeleiud koonduvad Kiudsoo sõnul kompaktselt Lümanda-Kihelkonna kanti. Tema hinnangul on need leiud tõenäoliselt maapõue maetud ühe ja sama sündmuse tõttu, osutades seega mingile konkreetset Saaremaa osa puudutanud suuremale hävingule 11. sajandi teisel veerandil.

Ka lisas Kiudsoo, et Eesti muudest osadest puuduvad sellest perioodist pärit mündiaarded pea üldse.

Vaata fotosid SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles