Minister Kert Kingo nõunik lahkub ametist (12)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Kommunikatsioonibüroo Alfa-Omega juht ja omanik Viive Aasma on alates juunist ka väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri Kert Kingo nõunik. Aasma käib kohut EASiga, mis kuulub Kingo haldusalasse.
Kommunikatsioonibüroo Alfa-Omega juht ja omanik Viive Aasma on alates juunist ka väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri Kert Kingo nõunik. Aasma käib kohut EASiga, mis kuulub Kingo haldusalasse. Foto: URMAS LUIK / PRNPM/EMF

Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri Kert Kingo (EKRE) nõunik Viive Aasma lahkub selle nädala lõpus ametist. 

«Viive Aasma lahkub omal soovil ministri nõuniku kohalt, kus ta oli tööl poole kohaga, et pühenduda taas täisajaga oma ettevõtte arendamisele. Tema töösuhe lõppeb selle nädalaga,» kinnitas Postimehele majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Rasmus Ruuda. 

«Olen olukorras pettunud. Kahju, et praegu on saanud tähelepanu peamiselt vaid üks minu kohtuvaidlus, kuid mitte see, et olen juba pikemat aega püüdnud juhtida tähelepanu tõenäolisele korruptsioonijuhtumile, mida keegi teemasse süvenenu ei eita (sh minister Kingo), kuid mida keegi minu teada ei uuri,» selgitas Aasma. 

Seda, et Aasma ministeeriumist lahkus, kinnitas täna parlamendisaadikutele riigikogu korruptsioonivastases erikomisjonis käinud väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kert Kingo. 

«Kingo märkis istungil, et poliitiline PR-nõunik lahkub töölt 18. oktoobril. See on sisuliselt hinnang tema nõuniku väljaütlemistele EASi ja selle juhi suhtes ajal, mil ise sama organisatsiooniga kohut käib,» ütles korruptsioonivastase erikomisjoni juht Katri Raik. 

Nii oligi üks põhjus, miks Kingo täna riigikogus aru andmas käis, tema nõuniku Viive Aasma augusti lõpus tehtud Facebooki-postitus EASi endise juhi Alo Ivaski kohta. Teatavasti käib Aasma PR-firma Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusega (EAS) kohut. EAS kuulub aga minister Kingo vastutusalasse.  

Kingolt uuriti ka, mis on ministri ja ministri nõuniku vastutus, kui ministri nõunik käib parasjagu kohut ministri allasutuses oleva sihtasutusega. «Minister Kingo kinnitas, et ta sai oma nõuniku sõnavõttudest teada alles erikomisjoni kirjast. Nõuniku sõnavõtt oli aga toimunud kolm nädalat varem ja selline ajaline viivitus on kahetsusväärne,» märkis erikomisjoni esimees Katri Raik, lisades, et komisjon palus ministrit aru andma juba septembris, kuid tiheda ajagraafiku tõttu polnud ministril aega kohtumiseks. 

«Loomulikult on ministri nõunikul õigus oma äriasjades selgust saada, kuid neid ei tohi omavahel segamini ajada nagu antud olukorras juhtunud on,» lisas Raik. Aasma on pöördunud ka ise korruptsioonivastase erikomisjoni poole, osutades tähelepanu võimalikule poliitilise korruptsiooni kahtlusele pärast seda, kui EASi suhtekorralduspartneri hanke võitis kolm aastat tagasi teine PR-firma KPMS, mis on sotsiaaldemokraatide pikaaegne suhtekorralduspartner. Sama teema teiseks ja eraldi tahuks on PR-hanke vaidlustamine kohtus. 

«Me ei ole poliitilist korruptsiooni tuvastanud. See, mis puudutab kohtus käimist, seda me kommenteerida ei saa,» sõnas Katri Raik, kes ka ise kuulub sotsiaaldemokraatide ridadesse. Ta lisas, et teemat arutab juba teine riigikogu koosseis. 

Sõnavõtt Facebookis 

Pärast seda, kui Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) nüüdseks endine juht Alo Ivask teatas augusti lõpus, et lahkub EASist, kirjeldas väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kert Kingo Ivaskit avalikkusele vägagi positiivsete sõnadega. Siis EASiga kohut käinud ministri PR-nõunik Viive Aasma edastas sotsiaalmeedias täpselt vastupidises toonis kommentaare.

«Kui mina käisin EAS juhile Ivaskile rääkimas oma korruptsioonikahtlustest tema valitsemisalast, siis ta käitus nii nagu nüüd ka Aaviksoo TalTech puhul - mätsis asja kinni, ega kutsunud majja sõltumatut uurimist. Minu teabepäringutele, et kas midagi majas uuriti ja mis selgus vastati paragrahvide keeles, et see pole minu asi. Häbi sellistele juhtidele, kes majasised kuriteod kinni mätsivad, peaasi, et asutuse «hea maine» ei kannataks,» kirjutas Aasma Facebookis. 

Aasma lisas, et kui on juriidiliselt tuvastatud, et töötaja sooritas õigusvastase teo, tekitas ettevõttele rahalise kahju, siis juht ei pea seda inimest karjääriredelil premeerima. «Mina jauran, kuni saan tagasi usu õigusriiki,» kirjutas Aasma.

Vägikaikavedu EASiga 

Augusti lõpus selgus, et Tallinna ringkonnakohus ei rahuldanud väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri Kert Kingo nõuniku Viive Aasma PR-firma Alfa-Omega apellatsioonkaebust ning jättis muutmata halduskohtu otsuse, milles ei leitud kinnitust, et EAS oleks suhtekorraldushankel tegutsenud kallutatult.

Aasma PR-firma kaebus puudutas suhtekorraldushanke kommunikatsiooniplaanide hindamist ning ta nõudis EASilt hanke kaotuse tõttu saamata jäänud tulu ligi 170 000 eurot. Vaidlusaluse hankelepingu maht on 900 000 eurot.

  • Loe lähemalt SIIT

Alfa-Omega Communications OÜ juhataja Viive Aasma esitas riigiprokuratuurile 23. aprillil 2018. aastal kuriteoteate. 14. mail 2018 teatas riigiprokuratuur, et ei alusta kriminaalmenetlust, kuna kriminaalmenetluse alustamiseks puudub alus. «Pärast kriminaalasja mittealustamisest teavitamist on Viive Aasma korduvalt suhelnud riigiprokuratuuriga ja edastanud prokuratuurile samade asjaolude kohta materjale. Kuna neis sisulist uut informatsiooni ei ole olnud, jäi prokuratuur sama otsuse juurde, et alust kriminaalmenetluse alustamiseks ei ole,» selgitas prokuratuuri avalike suhete osakonna esindaja Olja Kivistik. 

Ta lisas, et juhul, kui riigikogu korruptsioonivastane erikomisjon asub seisukohale, et selles juhtumis võivad esineda kuriteotunnused, siis on võimalik komisjonil edastada riigiprokuratuurile kuriteoavaldus, mille prokuratuur seejärel läbi vaatab. Korruptsioonivastases erikomisjonis arutati Viive Aasmaa avaldust poliitilise korruptsiooni kohta 19. augustil. Nagu eelnevalt kirjutatud, kinnitas komisjoni juht, et poliitilist korruptsiooni pole tuvastatud. 

Korruptsioonivastase erikomisjon tegeleb praegu kõrgetel ametikohtadel olevate isikute, eelkõige ministrite ja nende poliitiliste nõunike tegevuse läbipaistvuse suurendamise teemaga kuna Euroopa Nõukogu korruptsioonivastane ühendus GRECO andis möödunud aastal oma V hindamisvoorus Eestile soovitused kõrgel positsioonil töötavate ametiisikute kohta.

GRECO ettepanekute seas oli ka soovitus luua huvide konfliktide käitumisjuhend, suhtluse reeglid lobistide ja muude huvigruppidega ning määrata kõrgetele ametiisikutele ametist lahkumisele piirangud, et nad seni kogutud infot korruptiivselt kasutada ei saaks.

Tuleva aasta juunis peab Eesti andma GRECOle aru, kuidas soovituste rakendamine edeneb.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles