Kaklus käib Valgeranna kommunismikantsi ümber

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Kuna­gise parteiüliku Karl Vaino puhkeresidents on säilitanud algse välisilme.
Kuna­gise parteiüliku Karl Vaino puhkeresidents on säilitanud algse välisilme. Foto: Urmas Luik

Muidu rahulikus ja eraldatud miljöös peoruume, sauna ja öömaju rentivas Valgeranna puhkekeskuses ja hotellina tegutsevas Villa Andropoffis ollakse ärevil nagu tokiga torgitud sipelga­pesas.

On ka põhjust: muinsus­kaitseamet on juba pikemat aega kavatsenud nõukogudeaegse hoonekompleksi kaitse alla võtta. Seni pole see õnnestunud, aga menetlus jätkub.

Valgeranna puhkekompleksi peahoone, kino-mängudemaja ja sauna-puhkemaja mälestiseks tunnistamise eelnõu on edastatud kultuuriministeeriumi ja kui minister Tõnis Lukas selle heaks kiidab, tähendab see omanikele riigi juhiseid kompleksi pidamisel ja võimalikke piiranguid hoonete renoveerimisel või remontimisel.

Hooneid on kolm ja nende ajalugu pentsik. Algul Eesti NSV ministrite nõukogu töötajatele puhkebaasiks ehitatud kompleksi võttis 1980. aastatel vastuvaidlemist mittevõimaldanud viisil (tuli, nägi ja jäi) enda käsutusse Eestimaa Kommunistliku Partei esimene sekretär Karl Vaino, lüües ministrid sealt mändide ­alla mõnes teises Maarjamaa mereäärses paigas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles