Teadlased: meri jätkab tõusmist ka emissioonide lõpetamise korral (2)

Copy
Meretaseme tõus võib mitmed Vaikse ookeani saared minema pühkida.
Meretaseme tõus võib mitmed Vaikse ookeani saared minema pühkida. Foto: Joe Raedle /AFP /Scanpix

Meretaseme praegune kiire tõus jätkuks juba võimenenud kasvuhooneefekti tõttu isegi siis, kui maailm 2030. aastaks kasvuhoonegaaside emissioonid täielikult kaotada suudaks lõpetaks, hoiatavad teadlased. 

Emissioonid alates 2015. aastast, mil allkirjastati Pariisi kliimalepe, kuni 2030. aastani on piisavad, et tõsta meretaset sajandi lõpuks kaheksa sentimeetrit, ütlesid Saksa teadlased uues uuringus, milles võeti vaatluse alla periood aastani 2300.

Uuringu kaasautor Alexander Nauels Berliini kliimainstituudist ütles AFP-le, et eesmärk oli näidata kuidas praegustel emissioonidel on selge mõju, mida on tunda järgmise 200 aasta jooksul.

«Me kõik keskendume 21. sajandile,» märkis ta. «Vahel võib see luua eksiarvamuse, et pärast 21. sajandit ei juhtu midagi.»

Juhul, kui maailma riigid suudavad tõepoolest saavutada aina võimatumana näivad Pariisi leppes kehtestatud eesmärgid ja piirata globaalne soojenemine 1,5 kraadiga, ei ole see piisav, et meretaseme tõusu takistada. Isegi kui kõik riigid endale võetud eesmärgid täidaksid ja aastaks 2030 heitmeid drastiliselt vähendaksid, tooks ainuüksi selle 15 aasta jooksul ning n-ö ideaalse stsenaariumi jooksul atmosfääri paisatud kasvuhoonegaasid kaasa 20-sentimeetrise meretaseme tõusu.

Praeguste trendide juures tõotab meretaseme tõus aga oluliselt suurem tulla. Ideaalse stsenaariumi juures tekkivad emissioonid on nimelt vaid umbes viiendik sellest süsihappegaasi kogusest, mida inimkond alates tööstusrevolutsiooni algusest, ehk umbes viimase 200 aasta jooksul õhku on paisanud.

«Tõsiasi, et oleme vaid 15 aastaga suutnud nii palju heitmeid tekitada, on hämmastav,» ütles Nauels.

Kuigi piirkonniti on emissioonide kasvamise hoog raugema hakanud, ei paista sellel kasvul praegu siiski lõppu. Ka teadlased ise hoiatavad, et nendegi analüüs võib olla pigem konservatiivne, kuivõrd ÜRO raportid ennustavad üksinda käesolevaks sajandiks 26-77-sentimeetrist meretaseme tõusu. Lisaks ei arvestatud uuringu metoodikas Antarktika jääkilbi sulamise ning selle mõjuga.

Uuring ilmus Ameerika Teaduste Akadeemia toimetistes.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles