Eesti noorte teadusteater plaanib purustada Guinnessi rekordi

Copy
Rubensi toru
Rubensi toru Foto: Wikimedia Commons

Novembri keskel toimuva teadusetenduse käigus plaanivad «Rakett 69» saatest tuntud Arnold Rein Tatunts ja Mats Mikkor panna kokku maailma suurima Rubensi toru ja murda sellega kehtiv Guinnessi rekord.

Rubensi toru leiutas Saksamaa füüsik Heinrich Rubens aastal 1905 helilainete ja helirõhu vahelise seose näitlikustamiseks. Tänapäeval kasutatakse leegitoru peamiselt akustika õppevahendina. Tatunts ja Mikkor tahavad show käigus ehitada aga maailmas ainulaadse 10 meetri pikkuse Rubensi toru.

Mats Mikkor kinnitas, et lisaks erilise teaduskatse näitamisele räägitakse lahti ka see, kuidas Rubensi toru leeke viskab. «Leegitoru koosneb kahest kümnemeetrisest torust, kuhu on tehtud augud. Toru sisse lastud gaas surutakse rõhulainega aukudest välja. Tekkiva heli visualiseerimiseks on mängu toodud ka tuli, mis aukudest väljuva gaasi põlema paneb ja seega nähtavaks teeb,» kirjeldas katset Mikkor. «KVARK show erinebki mustkunstist just selle tõttu, et selgitame kõigile ära, kuidas ja miks vaatemängulised nähtused tekivad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles