Euroopa teadusühendused hoiatavad Hiina rahvameditsiini eest (9)

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Leonora Beck/AP/Scanpix

Euroopa teaduste ja meditsiini akadeemiad kutsuvad üles tõenduspõhisele diagnoosimisele ja ravile vastuseks sellele, et Maailma Tervise Organisatsioon (WHO) on lisanud traditsioonilise hiina meditsiini oma raamistikku.

«Lihtsalt seetõttu, et WHO lisab Rahvusvahelisele Haiguste Klassifikatsioonile (ICD) traditsioonilise hiina meditsiini kohta, ei ole selle kasutamine veel ohutu ilma kindlate tõenditeta,» ütles professor Dan Larhammer, Rootsi kuningliku teaduste akadeemia president ja akadeemiate ekspertgrupi esimees.

Euroopa Akadeemiate Teadusnõukogu ja Euroopa Meditsiiniakadeemiate föderatsioon kutsuvad oma avalduses Euroopa seadusandjaid vastuseks WHO käigule üle vaatama olemasolevaid reegleid selleks, et traditsioonilise hiina meditsiini meetodid allutataks samasugustele tõenduspõhisuse standarditele, mis kehtivad ka praegusele tõenduspõhisele meditsiinile.

«On näiteid sellest, et mõned traditsioonilise hiina meditsiini meetodid on läbinud eelkliinilised uuringud ja põhjalike kliiniliste katsete käigus on osutunud, et need võivad anda olulist kasu tervisele – näiteks malaaria ravi pujuga,» sõnas professor Larhammer. «On võimalik, et sellest traditsioonist on leida kasulikku diagnoosimiseks ja raviks, kuid mitte mingil tingimusel ei saa see tähendada, et traditsioonilist hiina meditsiini saaks aktsepteerida kriitikavabalt.»

«WHO eesmärk ei pruugi olla legitimeerida traditsioonilist hiina meditsiini ja õhutada seda kasutama ilma olulise tõendusmaterjalita, kuid selle lisamine uude haiguste klassifikatsiooni julgustab selle pooldajaid turgu haarama,» selgitas üks ekspertidest professor Jos van der Meer, kes on teeninud muu hulgas ka Euroopa Akadeemiate Teadusnõukogu presidendina. Lisaks tõi ta välja, et mängus on märkimisväärsed majandushuvid.

Teadlased hoiatavad, et majandushuvidest ja uuest kvalifikatsioonist johtuvalt on patsiendid segaduses, milline on kohane diagnoos ja milline ravi on tõhus. Patsientide kasvav huvi tekitab täiendava surve avalikele meditsiiniteenustele.

«Mis veel hullem,» hoiatas professor van der Meer, «mõned traditsioonilise hiina meditsiini meetodid võivad põhjustada tõsiseid kõrvaltoimeid ja koostoimeid teiste ravimeetoditega. Veelgi enam, patsiendid võivad olla ohus seetõttu, et tõsiseid haigusi ravitakse ebaefektiivselt ja konventsionaalsete meditsiiniliste protseduuridega jäädakse hiljaks.»

Akadeemilised asutused soovitavad Euroopa seadusandjatel üle vaadata Euroopa Liidu direktiiv traditsiooniliste taimsete ravimite kohta ning ka liikmesriikide regulatsioonid ja nõuded siltidele. «Kui puuduvad tõsised teaduslikud tõendid, siis ei tohiks ükski meditsiiniline toode või protseduur – olgu selle algupära Hiinas, Euroopas või kusagil mujal – olla lubatav, registreeritav ega hüvitatav,» võttis sõnumi kokku professor George Griffin, meditsiiniakadeemiate föderatsiooni president ja ekspertide grupi liige.

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles