Hiina: arenenud riikidel puudub poliitiline tahe kliimasihte täita (4)

Copy
Sudu Pekingi kesklinnas.
Sudu Pekingi kesklinnas. Foto: Jason Lee / Reuters / Scanpix

Peking süüdistas kolmapäeval arenenud riike, sealhulgas USAd ebapiisavates sammudes maakera soojenemise pidurdamiseks.

Hiina majandus on küll maailmas suuruselt teine ja riik on suurim süsinikdioksiidi õhkupaiskaja, aga ta on korduvalt väitnud, et rahvusvaheliste kliimakohustuste täitmist peavad juhtima arenenud riigid.

«Arenenud riikide ebapiisav poliitiline tahe toetada on suurim probleem,» mille tõttu rahvusvahelised kliimapingutused vilja ei kanna, ütles asekeskkonnaminister Zhao Yingmin kolmapäeval ajakirjanikele.

Ka keskkonnaministeeriumi kolmapäeval avaldatud raportis kritiseeritakse Ühendriike, kes on asunud lahkuma 2015. aasta Pariisi kliimaleppest.

«Selline ühepoolne käitumine kahjustab tõsiselt ülemaailmse kogukonna tahet ja usaldust üheskoos kliimamuutusega rinda pista,» seisab raportis.

USA tootis möödunud aastal rohkem naftat ja gaasi kui ükski teine maailma riik ja ta on Hiina järel suuruselt teine kivisöetootja.

Zhao kutsus arenenud riike täitma endale võetud finantskohustusi ja andma 100 miljardit dollarit kliimamuutuse tõttu kannatavatele vaesematele riikidele.

Kõnealune 100 miljardit, millest Hiina sõnul on osale õigus ka temal, oli Pariisi leppe mittekohustuslik lisa ning aastane summa, milleni rikkad riigid lubasid jõuda 2020. aastaks.

Euroopa Komisjon on teinud Euroopa Liidule ettepaneku kehtestada süsinikumaks, mis tõstaks kasvuhoonegaasirohke protsessiga toodetud importkaupade maksumäära.

Hiina raportis öeldakse aga, et mõnes arenenud riigis kaalutav süsinikumaks vähendaks tõsiselt ülemaailmse kogukonna tahet kliimaprobleemiga tegelda.

Kuigi Hiina on rahvusvaheliselt aina enam kliimamuutuste ohjes hoidmise vajadusele tähelepanu juhtinud, on ta samal ajal ise järgemööda avanud aina uusi kivisöel töötavaid elektrijaamu. Näiteks ehitas Hiina 2018. aasta jaanuarist 2019. aasta juunini nii palju uusi söeelektrijaamu, kui kogu maailmas samal ajal suleti, tõi USAs baseeruv Global Energy Monitor hiljuti oma raportis välja.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles