Oluline edusamm: NASA sai valmis uute mehitatud Kuu-missioonide raketi (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy

Raketi valmimine näitab, et järgmise mehitatud Kuu-missiooni ajaliseks sihiks seatud 2024. aasta ei pruugigi kõige ebarealistlikum olla.

Kuigi järgmiste astronautide Kuule jõudmise unistus on viimastel aastatel korduvalt edasi lükkunud, on NASA teade uue raketi valmimisest lootusrikas uudis. Nagu ütles raketi tutvustamisel kõnelenud NASA administraator Jim Bridenstine, on tegemist «väga olulise päevaga». Lisaks tõdes administraator, et NASA teeb hetkel «märkimisväärseid edusamme Artemis 3 missiooni valmimiseks ja esimese naise ning järgmise mehe 2024. aastal Kuu lõunapoolusele lennutamiseks».

Kosmoseprogramm Artemis on NASA ja teiste kosmoseagentuuride koostööprogramm, mille eesmärgiks ongi taastada mehitatud Kuu-lennud. Esimene mehitamata katselend peaks seejuures leidma aset juba tuleva aasta juunis. Maandumispaik Kuu lõunapoolusel valiti välja, kuna sealt avastati 2009. aastal jääd, mida loodetakse planeeritavas Kuu-baasis ressursina kasutada.

Järgmised Kuu-missioonid on üks samm aina laienevast Kosmoseavastuse missioonide paketist ning samm 2030ndatesse aastatesse planeeritud Marsi-missioonide ettevalmistusel.

111,25 meetri pikkuse Space Launch Systemi (SLS) näol on tegemist kõige pikema kosmoseraketiga, mis eales ehitatud. Lisaks on ta ka võimsaima tõukejõuga ning suudab enne esimese astme eraldumist saavutada koguni 23-kordse helikiiruse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles