Maastikupõlengute all kannatavas Sydneys nõuti valitsuselt tegusid kliimamuutuste vastu (4)

Copy

Maastikupõlengute tossu mattunud Austraalia suurimas linnas Sydneys avaldasid kolmapäeval tuhanded inimesed meelt, nõudes valitsuselt samme kliimamuutuste pidurdamiseks.

Sydney elanikud on kannatanud juba nädalaid linna ümbruse maapiirkondades lõõmavate põlengute põhjustatud mürgise suitsu käes. Haiglad registreerisid eelmisel nädalal erakorralise meditsiini osakondadesse pöördujate arvu 25-protsendise tõusu.

Teisipäeval kaikusid Sydneys suitsusireenid olukorras, kus paks sudu sundis võime evakueerima hooneid, hoidma koolilapsi siseruumides ja tühistama praamide väljumisi.

Põlengud on tõmmanud tähelepanu kliimamuutustele, mis on teadlaste sõnul kaasa toonud selle, et põlengud süttivad globaalsest soojenemisest ja pikast põuast tingituna senisest varem ja on intensiivsemad.

Meeleavalduse alguseks oli kohale tulnud 5000 inimest. «Riik põleb,» ütles oma esimesel kliimaprotestil osalev Samuel Wilkie (26), nimetades poliitikute reaktsiooni haletsusväärseks.

«Meie valitsus ei tee selle vastu mitte midagi,» ütles Zara Zoe (29). «Keegi ei kuula, keegi ei tee midagi.»

Peaminister Scott Morrisonil, Austraalia mõjuvõimsa söetööstuse kindlal toetajal, on olnud Sydney olukorra kohta vähe öelda. Ta on eelistanud keskenduda põlengute tõttu kannatanud Uus-Lõuna-Walesi osariigi maapiirkondadele.

Sydneyst põhja pool lõõmab 300 000-hektarilisel ehk umbes 60-kilomeetrise läbimõõduga alal kaheksa põlengu liitumisel moodustunud megapõleng. See on Austraalia suurimast linnast ainult tunnise autosõidu kaugusel.

Pikka aega kestnud põud on suure osa Ida-Austraaliast kuivaks jätnud ja põlengud on viimasel kolmel kuul lõõmanud igapäevaselt.

Alates kriisi algusest septembris on maastikupõlengud hävitanud üle 600 kodu, surma on saanud kuus inimest.

Seni on tulekahjud laastanud hinnanguliselt kaks miljonit hektarit.

Võsapõlengud on Austraalias tavalised, kuid teadlaste sõnul on tänavust varajast ja senisest ägedamat põlenguhooaega soodustanud kliimamuutused.

Praegu Madriidis toimuval kliimakonverentsil on rahvusvahelised läbirääkimised taas ummikusse jooksmas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles