Öövahetused suurendavad diabeediriski

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öötöö.
Öötöö. Foto: SCANPIX

Suhkurtõve saamiseks ei pea tingimata televiisori ees kilode kaupa torti mugima. Diabeedi esinemise riski tõstab ka pikaajaline öövahetustes töötamine, näitas Harvardi ülikooli uurimus.


Suhkurtõbi muutus viimaste kümnendite jooksul moodsaks epideemiaks. Praegu on maailmas ligi 350 miljonit diabeedihaiget ning nende arv kasvab kiiresti, vahendas Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Arstid seostavad diabeedi laia levikut elanikkonna vananemise ning eluviiside muutumisega. Enamik suhkruhaigetest põeb II tüüpi ehk insuliinsõltumatut diabeeti, mille puhul on häiritud rakkude insuliinitundlikkus. Enamasti haigestuvad keskikka jõudnud ning ülekaalulised inimesed.

Harvardi ülikooli teadlane An Pan analüüsis koos oma kaastöötajatega meditsiiniõdede pikaajaliste terviseuuringute andmeid. Alates 1976. aastast jälgiti USAs 240 000 õe töögraafikuid, tervisenäitajaid ning krooniliste haiguste tekkimist ja kulgu. Kontrollgrupina kasutas uurija selliste naiste andmeid, kes ei töötanud öösiti.

Selgus, et üle kümne tuhande uuringus osalenud meditsiiniõe haigestus II tüüpi diabeeti. Statistilise mudeli kohaselt avaldas kõige suuremat mõju öövahetuste pikkus. Kauem töötanud õdedel oli suurem tõenäosus suhkurtõve tekkimiseks.

Lisaks haiglaõdedele töötavad tänapäeval vahelduva graafikuga paljude teiste elukutsete esindajad.

USAs ja Euroopas kokku käib libiseva graafiku alusel tööl kuni viiendik töötajatest.
Vahelduvad tööajad rikuvad inimeste ööpäevase rütmi. Lisaks söövad öistes vahetustes töötajad ebakorrapäraselt ning ostavad tihti rämpstoitu. See suurendabki haigestumise riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles