Euroopa keskkonnavolinik: keskonnamuutuste peatamiseks peame muutma oma eluviisi (4)

BNS
, Brüssel
Copy
Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Virginijus Sinkevičius.
Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Virginijus Sinkevičius. Foto: Francisco Seco/AP/Scanpix

Sel kuul ametisse asunud Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Virginijus Sinkevičius ütles, et seoses Euroopa Liidu võitlusega kliimamuutuste vastu peavad inimesed muutma eluviisi.

«Igasuguse kahtluseta on need  muutused, mis seostuvad eluviisimuutustega. Mitmesugused algatused on üks tee, kuid lõpptulemusena on see ka kodanike valik,» ütles keskkonna, ookeanide ja kalamajanduse eest vastutav Sinkevičius Brüsselis usutluses BNSile.

Euroopa Liidu riigijuhid leppisid reedel kokku minna 2050. aastaks üle süsinikuneutraalsele majandusmudelile.

Sinkevičiuse sõnutsi aitab EL elanikel tarbimisharjumusi muuta.

«Näiteks minul portfellis olev kinnise tsükliga majandus soodustab pikemat tehnoloogilist tsüklit, sest täna näeme, et paljude olmetehnoloogiate kestvustsükkel on projekteeritud juba nende loomisel,» ütles volinik.

«Me üritame muuta disainidirektiivi, pikendades seadmete ja mitmesuguste asjade kestvust, mis omakoda vähendab tarbimist ja säästab ressursse. Kinnise tsükli majandusplaan on üks viis pakkuda kodanikele võimalust säästa raha ja kasutada samal ajal ressurssi tõhusamalt,» lisas ta.

Sinkevičiuse sõnutsi riskib Poola, kes ei taha anda süsinikuneutraalse majanduse lubadusi, «kaotada suuri võimalusi ja suuri investeeringuid».

Ta ütles samuti, et kavatseb maksustada kaubad, mida veetakse sisse enim keskkonda saastavatest riikidest. Voliniku sõnutsi on see vajalik EL majanduse konkurentsivõime säilitamiseks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles