Laevandushiiud plaanivad kliima päästmiseks kütusemakse ja teaduse toetamise fondi

Copy
Foto: Abstract aerial art / SWNS.com / Scanpix

Maailma laevandusassotsiatsioonid on tulnud välja ettepanekuga luua kütuse maksustamise arvelt kliimaneutraalsust toetav fond koguväärtusega viis miljardit eurot.

Kogu maailma kaubalaevastiku tekitatavad CO2-heited moodustavad hinnanguliselt 2,2 protsenti inimkonna emissioonidest ning maailma kliimaambitsioonide kasvades on sektor aina suurema surve all saastamist vähendada. Samas toimub ligi 90 protsenti maailma kaubavedudest siiski meritsi.

Laevandusassotsiatsioonide ettepanek kliimaneutraalsuse kursi pidamiseks on maksustada iga laevakütuse tonn kahe dollari suuruse maksuga ning rahastada sellest süsinikuneutraalsete tehnoloogiate arendamist.

USAs baseeruv laevandusagentuur Rahvusvaheline Merendusorganisatsioon (International Maritime Organization, IMO) plaanib vähendada oma heited aastaks 2050 poolele 2008. aasta tasemest. Selleks on aga vaja kiiret uute tehnoloogiate arendamist ja laevade ümberkujundamist.

Ühe fondi loomist toetava ühenduse, Rahvusvahelise Laevanduskoja asepeadirektor Simon Bennett ütles, et eeldades sektori aastase kütusetarbimise püsimist 250 miljoni tonni juures, suudaks 2-dollarine maks koguda kümne aastaga ligi viis miljardit dollarit.

«Kui tahame saavutada Rahvusvahelise Merendusorganisatsiooni 2050. aastaks seatud sihte, siis ei saa me endale pandud survet alahinnata. Meil on väga vähe aega,» ütles Bennett Reutersile. «Laevaomanikud hakkavad aina enam aru saama, et peame sellega nüüd ja kohe tegelema asuma.»

Rahvusvahelise Merendusorganisatsiooni liikmete toetatav fond peaks töösse jõudma kõige varem aastaks 2030.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles