Ametlik: 2019 tõusis Eesti kuumimate aastate esikohale (5)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Kuumalaine Tartus
Kuumalaine Tartus Foto: Andres Ehrenpreis/Postimees/Scanpix

Möödunud aasta keskmine temperatuur 7,6 kraadi on üle pooleteise kraadi kõrgem kui pikaajaline norm, teatas Riigi Ilmateenistus.

Värskelt kokku pandud aastastatistika kohaselt oli möödunud aasta oma 7,6-kraadise keskmise temperatuuriga pikaajalisest, 1981–2010 andmete põhjal arvutatud normist koguni 1,6 kraadi kõrgem. Sama soe on varem olnud vaid 2015. aasta, millega 2019 nüüd kliimamõõtmiste ajaloo soojarekordit jagab.

Möödunud aastal oli temperatuur peaaegu kogu aasta püsivalt üle pikaajalise normi.
Möödunud aastal oli temperatuur peaaegu kogu aasta püsivalt üle pikaajalise normi. Foto: Riigi Ilmateenistus

Seejuures oli temperatuur pea kogu aasta jooksul üle keskmise. Ainus erand oli südasuvel juuni lõpust juuli teise pooleni, mil temperatuur jäi ligi ühe kraadi võrra alla keskmise. Juuni ise oma 17,5-kraadise keskmisega oli samas normist koguni kolm kraadi soojem ning pärast juuli jahedust olid temperatuuris jälle üle keskmise ning näiteks 9.–10. septembril löödi mitmes ilmajaamas uued päevased soojarekordid.

Sademete poolest jäi 2019 aastast 1961 peetava aegrea 21. kohale – 672 millimeetri normist oli sademeid vaid 3 millimeetrit rohkem. Kui sademeid oli veidi üle keskmise, siis samal ajal oli tegemist ka üsnagi päikeselise aastaga – päikesepaiste tunde mõõdeti kokku 1971,8 tundi, mida on üle 200 tunni rohkem normi kohaselt.

Foto: Riigi Ilmateenistus

Aasta kõige külmem kuu oli jaanuar (keskmiselt -4,1 °C) ja kõige soojem juuni (17,5 °C).

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles