Esimene maismaa - «Admiral Bellingshausen» jõudis Antarktika poolsaare saarestikku

Copy
Lõuna-Shetlandi saartele lähenemine 2017 detsembris.
Lõuna-Shetlandi saartele lähenemine 2017 detsembris. Foto: Maris Pruuli

7. jaanuari õhtul kell 20:00 sisenesime Snow ja Smithi saarte vahelt Antarktika poolsaare saarestikku, Lõuna-Shetlandi arhipelaagi.

Jääga kaetud 120 ruutkilomeetrisel Snow saarel, mida külastasid hülgekütid juba 1820ndail aastail, peaks elama maailma põhjapoolseimad imperaatorpingviinid, aga väljas on udu, pingviine me ei näe. Küll aga andsid küürvaalad veest välja hüpates ja viiemeetriste loibadega lehvitades esimese uhke etenduse.

Foto: Tiit Pruuli

Smithi saar on meie jaoks oluline selle poolest, et kuigi see avastati kapten William Smithi poolt 1819, kui ta Bueonos Airesest Valparaisosse purjetades Hoorni neemest kaugel lõunas häid tuuli otsis, kaardistas saare lõunarannikut 1821. aasta veebruaris kapten Bellingshauseni ekspeditsioon, andes sellele venelaste võidu auks Borodiono lahingus Napoleoni vastases sõjas 1812, nimeks Borodino saar. Nii nimetatakse seda Venemaa kaartidel tänini, ehkki rahvusvahelises käibes on ta tuntud ikka esmaavastaja nime järgi.

Meie sihtmärk on Ukraina Vernadski teadusjaam, kus vastavalt teel kohatud vene kaptenite infole on praegu head jääolud. Nende juhitud alused võtsid baasi juures uut aastat vastu. 2017-18 aasta vahetusel olid jääolud siinsamas sellised, et meil ei õnnestunud Vernadskini minna ka suure kruiisilaevaga Poseidon. Loodetavasti on sel korral rohkem õnne.

Kambüüsivahis oli täna peamehhaanik Märten Vaikmaa, kes proovis mootoriruumi kuumadel torudel küpsetada turbolammast. Torudel ei tahtnud praad hästi püsida ja uue küpsemiskoha järgi sai meie oivalise õhtusöögi nimeks klapi-kambri-kaane lammas. Viimased 24 tundi ümbritseb meid vahelduva eduga tihe udu, saared on väga lähedal, näeme neid loodetavasti 8. jaanuari hommikul.

Maris Pruuli, pootsman

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles