ÜRO: möödunud aastakümme oli mõõtmisajaloo kuumim (8)

Copy
Kliima soojeneb.
Kliima soojeneb. Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

Möödunud aastakümme oli mõõtmisajaloo kuumim, teatas ÜRO kolmapäeval ja lisas, et kõrged temperatuurid põhjustavad äärmuslikke ilmastikunähtusi ka järgmistel aastakümnetel. 

«Kahjuks ootame palju äärmuslikku ilma läbi terve 2020. (aasta) ja tulevastel kümnenditel. Sellele annab hoogu kuuma kinnihoidvate kasvuhoonegaaside rekordsuur kogus atmosfääris,» ütles Petteri Taalas, ÜRO Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni (WMO) juht. 

WMO andmed tuginevad rahvusvaheliste andmestike analüüsile. Agentuuri teatel on kliimasoojenemisel juba rängad tagajärjed: sulav jää, meretaseme tõus, ookeani kuumenemine ja hapestumine ning äärmuslik ilm. 

Taalas tõi välja Austraaliat mitu kuud laastanud metsapõlengud, milles on hävinud enam kui 2000 kodu ja hukkunud 28 inimest. Tulekahju on neelanud kümme miljonit hektarit maad.   

WMO teatel kinnitavad selle leiud Euroopa Liidu kliimaseireteenistuse väidet eelmisel nädalal, mille järgi oli 2019 ajaloo kuumim aasta 2016. aasta järel. 

WMO teatel on maailma keskmine temperatuur viimase viie aasta (2015–2019) ja kümne aasta (2010–2019) jooksul olnud mõõtmisajaloo kõrgeimad.

«Alates 1980. aastatest on iga aastakümme olnud soojem kui eelmine,» teatas agentuur avalduses. «See trend tõenäoliselt jätkub.» 

ÜRO teatas eelmisel aastal, et inimtekkelise kasvuhoonegaasi kogus peab vähenema 7,6 protsenti igal aastal 2030. aastani, et piirata temperatuuri tõusu üle 1,5 kraadi Celsiuse järgi. See piir pandi paika Pariisi kliimaleppes. 

Praegused lubadused kasvuhoonegaaside vähendamise kohta tooksid sajandivahetuseks kaasa kliima soojenemise mitme kraadi võrra. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles