Vene teadlased teatasid, et jääkarude seas on sagenenud kannibalism (2)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Jääkarud
Jääkarud Foto: Ronald Zak/AP/Scanpix

Vene teadlased teatasid, et on täheldanud kannibalismi juhtude sagenemist jääkarude seas.

Avastustest teatas 26. veebruaril Severtsovi nimelise ökoloogia ja evolutsiooni probleemide instituudi teadlane Ilja Mordvintsev, kelle sõnul esines Arktika suurimate röövloomade seas üksteise söömist ennegi, kuigi palju väiksemas mahus, kirjutab Fontanka.ru.

«Põhjuseid saab siin olla kaks. Esiteks on võimalik, et mingil hooajal on jäänud vajaka toidust, mistõttu on tugevamad isasloomad hakanud ründama poegadega emaseid. Aga võib ka olla, et varem ei olnud Arktikas lihtsalt piisavalt palju inimesi, et kannibalismijuhtumeid üles täheldada. Praegu jõuavad meieni signaalid [kannibalismijuhtudest] mitte ainult teadlastelt, vaid ka aina kasvavalt hulgalt kohapeal viibivatelt naftatööstuse töölistelt ja ka kaitseministeeriumilt. Konstateerime, et jääkarude seas on kannibalism tõusuteel,» ütles Mordvintsev Interfaxile.

Konkreetsema inimmõju suurenemisena toodi välja nafta- ja gaasifirmade arendustegevus Jamali poolsaarel ja Obi lahes, mis on vähendanud jääkarude jahipiirkondade ulatust ja seganud loomade toitumisharjumusi.

Lisaks tõdes ta, et jääkarude aktiivsusel on suur mõju ka inimeste tööle Arktikas – kiskjad on sattunud aina sagedamini küladesse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles