Uuring: Austraalia suved on muutunud kaks korda pikemaks (3)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Maastikupõlengud Austraalias.
Maastikupõlengud Austraalias. Foto: Rick Rycroft / AP / Scanpix

Austraalia ilmaandmete analüüs näitas et riigi suved on viimase 20 aasta jooksul olnud pea kõigis piirkondades umbes kuu aega pikemad kui 20. sajandi keskpaiga keskmine, samas kui talved on lühenenud.

Mõttekoja Austraalia Instituut läbi viidud uuringust selgus, et aastatel 2014 kuni 2018 olid suved ligikaudu 50% pikemad. Muu hulgas tulid andmest välja ka Austraalia kliimamõõtmiste ajaloo kõige kuivemad ja kuumemad aastad.

«Meie tulemused ei ole projektsioon millestki, mida me tulevikus näha võime. See on see, mis toimub just praegu,» ütles Austraalia Instituudi kliima ja energia programmi direktor Richie Merzian BBC uudistele.

Kuigi kliimamuutused ei ole uuringute autori kinnitusel otseselt sellesuviste ulatuslike maastikupõlengute põhjuseks, on teadlased siiski juba aastaid hoiatanud, et kuumem ja kuivem kliima muudab põlengute hooaja paratamatult intensiivsemaks.

Uuringus võrdlesid teadlased aastate 1999-2018 ilmaandmeid 20. sajandi keskpaiga pikaajaliste keskmistega ja tuvastasid, et tänapäeval esineb suvetemperatuuridega päevi ligi 31 jagu rohkem kui 1950ndatel ja 60ndatel, samas kui talvepäevi on 23 vähem. Mõistagi sõltuvad konkreetsete riigi piirkondade muutused juba sealsetest kohalikest oludest.

Uuringuga saab lähemalt tutvuda Austraalia Instituudi kodulehel.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles