Kliimamuutuste tõttu võivad sajandi lõpuks hävida pooled maailma liivarannad (1)

Copy
Tormist ära pühitud Valgerand.
Tormist ära pühitud Valgerand. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Kliimamuutuse ja meretaseme tõusu jätkumine võib sajandi lõpuks viia poolte liivarandade kadumisele maailmas, hoiatasid teadlased esmaspäeval.

Isegi kui inimkond üleilmse soojenemise oluliseks teguriks olevaid fossiilkütuste heitmeid järsult vähendab, võib umbes kolmandik maailma liivarandadest ikkagi kaduda, mõjutades nii suurtes kui väikestes riikides rannikuturismi, selgub teadusajakirjas Nature Climate Change avaldatud uuringust.

«Lisaks turismile on liivarannad tihti esimeseks kaitseliiniks rannikutormide ja üleujutuste vastu ja ilma nendeta on äärmusliku ilma mõjud ilmselt veelgi suuremad,» ütles Euroopa Komisjoni Teadusuuringute Ühiskeskuse (ECJRC) teadur Michalis Vousdoukas AFP-le.

Mõned riigid nagu USA juba kavandavad ulatuslikke kaitsesüsteeme, kuid enamikus riikides on sellised suured inseneriprojektid teostamatud, liiga kallid või mõlemat.

Austraalia võib saada kõige rängema hoobi, kui järgmise 80 aasta jooksul võib kaduda ligi 15 000 km ulatuses valgeid liivarandu. Teised suurimad kannatajad on Kanada, Tšiili ja Ühendriigid.

Esikümnes on ka Mehhiko, Hiina, Venemaa, Argentiina, India ja Brasiilia.

Liivarannad moodustavad maailma rannikust üle kolmandiku ja asuvad enamasti tihedalt asustatud piirkondades.

Ehitustegevus, meretaseme tõus, orkaanid ja väiksem setete hulk tammidega piiratud jõgedest erodeerivad kõik sellist rannikut ja ohustavad elatusallikaid ja taristut.

Randade kadumise kiiruse tegid Vousdoukas ja tema kolleegid kindlaks analüüsides tagasiulatuvalt satelliitfotosid alates 1984. aastast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles