Postimehe ja akadeemikute nõukoda: Saaremaast võiks saada meie Island (28)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Saaremaale viiakse Kaitseväe välihaigla.
Saaremaale viiakse Kaitseväe välihaigla. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Esmaspäeval (30.03) neljandat korda videosilla vahendusel hetkeolukorda vaaginud Postimehe ja teaduste akadeemia liikmete nõukoda tõdes, et täppisanalüüsiks vajalike andmete kättesaadavuses ei ole veel märgatavaid edusamme olnud.

Lühikokkuvõte kajanud mõtetest:

  • Eestis on tõenäoselt ringlemas mitu versiooni samast viirusest, mis on samas erinevad – Itaaliast pärit versioon on näiteks oluliselt nakkavam kui saksa versioon.
  • Inimeste poekülastusi tuleks agressiivsemalt kontrollida.
  • Olukorra kontrollimisele aitaks oluliselt kaasa telefonipõhine lähenemine, nagu seda on kasutatud Aasias ja ka Rootsis.
  • Riigil oleks praegu kohane suunata mõned muudesse rahvatervisesse minevad investeeringud epideemia uurimisse ja sellega võitlemisse.
  • Oluline oleks välja selgitada, kui palju on olemas haiguse suhtes immuunseid inimesi.
  • Hea näide viirusele operatiivselt reageerinud väikeriigist on Island, kes testib oma populatsioonipõhise lähenemise raames lisaks haigetele ka sümptomiteta elanikke. Selline lähenemine võimaldab saada oluliselt parema arusaama viiruse levikust ja haigestumisest. Kui kogu Eestit samamoodi testida ei õnnestu, siis võiks n-ö meie Islandiks saada kasvõi Saaremaa.
  • Praegu võistlevad riigid selle nimel, kes suudab kauem tööstusettevõtteid elus hoida. Näiteks ka meie praegusel viirusekoldel Saaremaal teevad paljud tehased ületööd, kuna tellimusi on tohutult palju. Ka need töölised vajaksid isikukaitsevahendeid.
  • IT-ministrile saadetud palvekirjale pole veel vastust tulnud, kus siis andmeid antaks teadlastele analüüsimiseks. 
  • Eestile näib praegu puhtalt korrelatsiooni põhjal olevat hea mudelriik Norra, kus kõik muutused toimuvad umbes 4 päeva meist varem, kuid üldine arengukõver on silmatorkavalt sarnane.
  • Eelseisvad 2 nädalat on kõige kriitilisemad ja peaksime praegu keskenduma nendele abivahenditele, mis selle aja jooksul aidata saaksid.

Nõukoja koosolekul osalesid akadeemikud Tarmo Soomere, Urmas Varblane, Eero Vasar, Tiit Tammaru ja Maarja Kruusmaa, TTÜ professor Jaan Kalda ning Postimehe ajakirjanikud.

Muudatus: Artikli algses, 30.03 avaldatud versioonis oli eksitavalt märgitud, et Islandil testitakse kogu populatsiooni, mis ei vasta tõele. Parandasime vea esimesel võimalusel.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles