Eelmine aasta oli Euroopas kõigi aegade palavaim

Copy
Inimesed Eiffeli torni lähedal purskkaevus kuumaleevendust otsimas.
Inimesed Eiffeli torni lähedal purskkaevus kuumaleevendust otsimas. Foto: Reuters / Scanpix

Eelmine aasta oli Euroopas ajaloo palavaim, temperatuurirekordid sündisid mitme äärmusliku kuumalaine tõttu, näitavad Euroopa Liidu sateliitseire tulemused.

EL-i kliimamuutuse teenistuse Copernicus (C3S) aastaraportist selgub, et Euroopa 12 kõige soojemast aastast 11 on registreeritud alates 2000. aastast.

Soe ilm ja suvised kuumalained tõid Lõuna-Euroopas kaasa põue, põhjapoolsetes piirkondades oli ligi kraadi võrra soojem kui tüüpilisel aastal.

Kokkuvõttes on Euroopa ilm olnud viimasel viiel aastal kaks kraadi soojem kui 19. sajandi teisel poolel, näitavad C3S-i andmed.

Kogu maailmas jäi 2019. aasta palavuselt alla vaid 2016.-le, mis oli eriti tugeva El Niño aasta.

C3S-i diektor Carlo Buontempo ütles, et ehkki 2019. aasta on Euroopa kõige soojem aasta, on tähtis keskenduda pikaajalisele soojenemisele.

«Üks erakordselt soe aasta ei tähenda veel soojenemistrendi, aga meil on vaatlusteenistuse detailne informatsioon, mis hõlmab paljusid erinevaid kliimaaspekte, me saame punktid ühendada, et välja uurida, kuidas kliima muutub.»

Mõnes Euroopa osas oli eelmisel aastal ajaloolisest võrdlusjoonest neli kraadi soojemaid perioode. Kuumalained juunis ja juulis purustasid temperatuurirekordid  Prantsusmaal, Saksamaal ja Suurbritannias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles