Koroonaravimiks peetud malaariarohi tõi uuringus kaasa hoopis suremuse kasvu

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: LAURENT BENHAMOU/SIPA/Scanpix

Mitmel pool, sealhulgas ka USA president Donald Trumpi poolt koroonaviiruse ravimi kandidaadina kiidetud malaariarohul ei olnud USA sõjaväeveteranide haiglas läbi viidud suure analüüsi kohaselt mingeid positiivseid tagajärgi.

Neil, kes said tavapärasele ravile lisaks ka hüdroksüklorokviini, oli surmajuhtumeid isegi rohkem, teatasid teadlased.

Kuigi tegu ei olnud põhjaliku teadusliku eksperimendiga, on 368 patsienti jälginud uuring siiski seni suurim analüüs sellest, kuidas hüdroksüklorokviin mõjub juba 200 000 inimelu nõudnud Covid-19’le, olgu see siis koos temaga sageli koos manustatava antibiootikumi aritromütsiiniga või ilma.

Uuringu tulemused avalikustati teadlastele suunatud veebiportaalis ega ole praegu veel teiste teadlaste poolt retsenseeritud, rahastatud oli see Virginia Ülikooli ja Riiklike Tervishoiuinstituutide poolt.

Selle käigus analüüsisid teadlased 368 diagnoositud Covid-19ga veteranide haiglasse ravile jõudnud meessoost veterani terviselugu, kellest kõik olid 11. aprilliks kas haiglast välja kirjutatud või surnud.

Nendest, kes said lisaks tavapärasele ravile ka hüdroksüklorokviini, suri 28 protsenti, samas ravimit mitte saavas grupis oli suremus 11 protsenti. Nendest, kes said lisaks ravimile ka azitromütsiini suri 22 protsenti, kuid selle ja tavaravi saanud grupi vahelised erinevused ei olnud piisavalt suured, et välistada muude faktorite mõju.

Samuti ei mõjutanud hüdroksüklorokviin ka nende inimeste haiguskäiku, kes olid hingamisaparaadi all.

Ravi kõrvaltoimeid ei kontrollitud, kuid avaldatud raportis tõdetakse vihjamisi, et hüdroksüklorokviin võis kahjustada teisi organeid. Selle potentsiaalselt ohtlikud kõrvaltoimed on teada juba ammu, nende seas ka äkksurmani viivad sündamerütmi häired.

Aprilli alguses peatasid ka Brasiilia teadlased oma klorokviini, hüdroksüklorokviiniga sarnase vanema ravimi, uuringu, kuna veerandil kõrgemat doosi saanud patsientidest tekkisid südamerütmi probleemid.

Teisipäeval avalikustasid USA Riiklikud Terviseinstituudid uued ekspertide paneeli koostatud ravimijuhised, milles tõdeti, et ei klorokviini ega hüdroksüklorokviini soovitamiseks Covid-19 vastu ei ole jätkuvalt piisaval määral tõendeid. Võimalike kõrvalmõjude tõttu hoiatati ka hüdroksüklorokviini ja asitromütsiini koos kasutamise eest.

Paljud arstid on ravimi osas ettevaatlikud olnud.

Wisconsini Madisoni Ülikooli nakkushaiguste kontrolli ja ennetuse meditsiinidirektor Nasia Safdari sõnul on «kõik [patsientide seas nähtud tulemustest] üsna pettunud». Ta lisas, et patsiendid hakkasid ravimi järele küsima peagi pärast seda, kui president Trump seda propageerima hakkas, kuid «nüüdseks paistab, et inimesed on mõistnud, et me ei tea, kas see töötab või ei,» selgitas ise käesoleva uuringuga mitte seotud Safdar.

Uuring ilmus meditsiiniteemalises teadusartiklite võrguvaramus medrXiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles