Teadlased: dinosaurused hävitanud asteroid tabas Maad 60 kraadi alt

Copy
Asteroid liikumas Maa suunas. Pilt on illustreeriv
Asteroid liikumas Maa suunas. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Umbes 66 miljoni aasta eest dinosaurused ja 75 protsenti liikidest Maal tapnud asteroid tabas planeeti kõige surmavama nurga – 60 kraadi – alt, selgus värskest teadustööst.

Ajakirjas Nature Communications ilmunud artiklis kinnitatakse levinud arusaama, et praeguse Lõuna-Mehhiko piirkonda tabanud asteroid paiskas õhku piisavalt tolmu ja gaasi, et põhjustada radikaalset kliimamuutust, mis viis maismaal elanud dinosauruste väljasuremiseni. 

Teadlased uurisid 200-kilomeetrise läbimõõduga kraatrit ja lõid mitu arvutisimulatsiooni, keskendudes neljale võimalikule nurgale – 90, 60, 45 ja 30 kraadi – ning kahele kokkupõrkekiirusele – 12 ja 20 kilomeetrit sekundis. 

Yucatáni poolsaarel Mehhikos asuvast kraatrist kogutud andmetele vastas kõige paremini simulatsioon 60-kraadisest tabamusest. 

«Kuuskümmend kraadi on surmavam lööginurk, sest selle tagajärjel eraldub suur kogus materjali piisavalt kiiresti, et planeeti katta,» ütles teadustöö peaautor Gareth Collins Briti ülikoolist Imperial College London. 

Uurimistöös osalesid ka teadlased Saksa Freiburgi ülikoolist ja USA Texase ülikoolist.

«Chicxulubi tabamus tõi kaasa massilise väljasuremise, kuna selle käigus paiskus kraatrist õhku üüratu kogus tolmu ja gaasi piisava kiirusega, et levida üle terve maailma.»

Kui asteroid oleks tabanud Maad risti või mõne muu nurga alt, siis poleks atmosfääri nii palju ainet paiskunud, lisas ta. 

Atmosfääri jäänud väävliosakesed tõkestasid päikesekiirguse jõudmist Maale, jahutades kliimat mitme kraadi võrra Celsiuse järgi. Suits, tuhk ja tolm täitsid atmosfääri, hävitades Maalt enamiku taimedest ja umbes 75 protsenti toona eksisteerinud liikidest. 

Lisaks atmosfääri paiskunud osakestele tõi tabamus kaasa katastroofilise maavärina ning hiidlaine. 

Uued leiud võivad täiendada teadmisi ka kraatrite moodustumise protsessist üldiselt. 

Teadlased üritavad jätkuvalt välja selgitada, kuidas asteroid tõi kaasa nii ulatusliku väljasuremise ning miks mõnel liigil õnnestus see üle elada ja teistel paraku mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles