Greta Thunbergist on ilmunud raamat, mis näitab, kuidas ühest lapsest sai kliimavõitluse esinägu

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Kliimaaktivist Greta Thunberg.
Kliimaaktivist Greta Thunberg. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

Eesti keeles on ilmunud raamat «Meie maja on leekides», mis on intiimne lugu sellest, kuidas Greta Thunbergist sai see, kes ta täna on.

20. augustil 2018 istus 15-aastane Greta Rootsi parlamendihoone ette maha ja alustas koolistreiki. Peagi kasvas ühe tüdruku protestist ülemaailmne liikumine ning Gretast sai lühikese ajaga maailmakuulus kliimaaktivist ja paljude noorte jaoks inspireeriv eeskuju.

Malena Ernman, Svante Thunberg, Greta Thunberg, Beata Ernman «Meie maja on leekides».
Malena Ernman, Svante Thunberg, Greta Thunberg, Beata Ernman «Meie maja on leekides». Foto: Kirjastus Varrak

Greta ema, ooperilaulja Malena Ernman kirjeldab sellele augustipäevale eelnenud raskeid aastaid: kuidas Gretat vaevasid varases lapsepõlves depressioon ja söömishäired, kuidas vanemad otsisid abi ja lahendusi, kuidas pere püüdis toime tulla tema Aspergeri sündroomi diagnoosiga, kuidas Greta kuulis esmakordselt kliimamuutustest ning kuidas ta veenis oma perekonda põhjalikult muutma oma elustiili ja võitlema – kliima ja tuleviku nimel.

«See oleks võinud olla minu lugu. Peaaegu nagu autobiograafia, kui oleksin tahtnud midagi sellist kirjutada. Aga mind ei huvita eriti autobiograafiad. Minu jaoks on tähtsamaidki asju. Selle loo kirjutasime mina ja Svante koos oma tütardega ja see räägib meie peret tabanud kriisist. See räägib Gretast ja Beatast. Aga eelkõige on see lugu kriisist, mis ümbritseb ja mõjutab meid kõiki. Kriisist, mille on tekitanud inimeste eluviis: hoolimatu suhtumine jätkusuutlikkusse, kaugenemine loodusest, mille osa me kõik oleme. Mõned nimetavad seda ületarbimiseks, teised kliimakriisiks. Enamik paistab uskuvat, et see kriis on kusagil kaugel ega taba meid veel niipea. Nii see paraku ei ole. Sest kriis on juba kohal, see ümbritseb meid kogu aeg, mitmel erineval viisil,» ütleb Malena Ernman.

Raamatule on lisatud ka valik Greta tähtsamatest kõnedest, mis on puudutanud väga paljusid ja mis on toonud kliimakriisi pöördumatult rahvusvahelise poliitika päevakorda.

Raamatu autoriteks on Malena Ernman, Svante Thunberg, Greta Thunberg ja Beata Ernman. Raamatu on tõlkinud Maarja Aaloe ja toimetanud Kadi-Riin Haasma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles