Hiina tegi veel ühe sammu kvant-interneti suunas

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Komposiitpildil on näha imissiooni kontrollkeskuse ja kosmoseaparaadi vaheline side.
Komposiitpildil on näha imissiooni kontrollkeskuse ja kosmoseaparaadi vaheline side. Foto: Jin Liwang/imago/Xinhua

Satelliitide vahendusel üliturvaliselt krüpteeritud sõnumi 1200 kilomeetri kaugusele saatmine viib Hiina ühe sammu võrra lähemale maailma kvant-turvalise telekommunikatsiooni monopolile.

Kvantkommunikatsioon on Hiina sihiks olnud juba aastast 2016, mil saadeti orbiidile satelliit Micius, ning 2017. aastal saavutati selle abil ka maailma seni pikim kvantpõiming. Tegu on veidra füüsikalise nähtusega, mille puhul kaks osakest «põimitakse» omavahel niimoodi, et toimub miski, mis ei peaks Newtoni füüsika kohaselt võimalik olema – ükskõik kui kaugel nad üksteisest ka ei ole, mõjutab ühe osakese oleku muutmine teise olekut.

Tollal oli aga tegu vaid tehnika tõestamisega. Nüüd teatasid aga teadlased eesotsas Jianwei Pan’iga, et on viinud kogu asja järgmisele tasemele ning tõstnud süsteemi võimsust niivõrd palju, et on suutnud edastada krütpograafilisi võtmeid, kirjutab New York Times.

Eksperimendi tulemused tõstavad krüptograafias ülioluliste turvavõtmete edastamise turvalisuse pretsedentitule tasemele, kirutavad autorid. Kui enne uuringu avaldamist oli Hiina niigi pikalt USAst kvantkommunikatsiooni vallas ees, siis nüüd tõusis edumaa veelgi. Arvestades, et võit küberkommunikatsiooni-sõjas  tähendab monopoli maailma võimsaima kommunikatsioonitaristu esisena välja arendamist, on tegu aina tugevama kindaheitega Lääneriikidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles