Tehisintellekti loojatel valmis uus võimekas mudel

Anton Konovalov
, reporter
Copy
GPT-3 on algoritmi poolest sarnane 2019. aastal avaldatud GPT-2-ga, kuid sisaldab ligi 100 korda rohkem parameetreid – 175 miljardit parameetrit 1,5 miljardi asemel.
GPT-3 on algoritmi poolest sarnane 2019. aastal avaldatud GPT-2-ga, kuid sisaldab ligi 100 korda rohkem parameetreid – 175 miljardit parameetrit 1,5 miljardi asemel. Foto: Silver Blu3/Flickr/CC BY-SA 2.0

Viimastel nädalatel on palju räägitud OpenAI arendatud keelemudelist GPT-3, mis suudab genereerida inimlikku teksti ja programmikoodi. Kas see tähendab, et oleme avanud ukse tulevikumaailma, kus inimese antud ülesannet suudab lahendada inimese enda loodud tehisintellekt?

Tehisintellekti ja masinõppe valdkond arenevad kiiresti ning suudavad pakkuda kasulikke lahendusi protsesside automatiseerimisel, logistilisel planeerimisel, pildi ja heli analüüsimisel. Kuid kõiketeadvaid ja «mõtlevaid» arvuteid, mille otsuseid saaks usaldada rohkem kui inimeste omi, pole veel olemas.

Tänapäeval peame me piirduma veel nn kitsa tehisintellektiga – programmidega, mis on võimelised lahendama kindlaid ülesandeid või langetama õigeid otsuseid ainult kitsas valdkonnas, milleks need treenitud olid.

Samm edasi on üldine tehisintellekt, mis oleks võimeline lahendama ükskõik millist inimese ülesannet ning millel oleks mingil kujul abstraktne mõtlemine. Üldisest tehisintellektist veel kõrgem tase on superintelligentsus, mis oleks inimajust palju suuremate võimetega igas eluvaldkonnas.

Hea näide tänapäeva kitsa tehisintellekti kohta on tehisnärvivõrkudest isesõitvate autode «aju», mis oskab juhtida autosid, kuid ei oska vestelda inimesega või mõista kirjakeelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles