Teaduslik läbimurre ⟩ Vett magestav materjal vajab vaid päikesevalgust

Anton Konovalov
, reporter
Copy
Avastatud lahendus võib osutuda eriti kasulikuks piirkondades, mis on kaugel suurtest elektriliinidest
Avastatud lahendus võib osutuda eriti kasulikuks piirkondades, mis on kaugel suurtest elektriliinidest Foto: Frank Hoermann/Sven Simon/imago images

Uus materjal seob pimeduses mere- ja riimveest soolasid ning laseb neid päikesevalguse käes uuesti kiiresti välja, võimaldades korrata tsüklit ligi kaks korda tunnis.

Ajal kui mitmes maailma piirkonnas on tõsine joogivee puudus ning tulevikus prognoositakse veelgi suuremat joogivee nõudlust ja puudust, võib vee odav magestamine osutuda pöördepunktiks. Tänapäeval levinuim viis põhineb vee aurustamisel ning nõuab väga suures hulgas soojusenergiat. 

Teadusrühmad üle maailma otsivad tehnoloogilisi lahendusi, mis lubaksid soolasid veest eemaldada energiatõhusalt ning pöörduvalt ehk võimaldades kogunenud sooladest lahti saada ja sama seadet taaskasutada uues protsessi tsüklis.

Austraalia Monashi ülikooli teadusrühma poolt avastatud materjal magestab vett, olles nii pöörduva toimega kui ka eelnevatest meetoditest energiaefektiivsem. Prestiižses ajakirjas Nature Sustainability avaldatud artikkel kirjeldab, kuidas hinnanguliselt üks kilogramm uut poorset materjali võimaldab toota riimveest (2,2 promilli soolasid) 139,5 kilogrammi magedat vett päevas, kasutades veepumpa ning nähtava valguse allikat, milleks võib olla päike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles