Uuring ⟩ Koroonaviirusega seotud vandenõuteooriad on nõudnud üle 800 inimelu (4)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Nathalia Aguilar/EPA/Scanpix

Pandeemiaga seotud valeuudiste tulv on ärgitanud paljusid inimesi riskantselt ja arutult käituma, mille tagajärg võib halvimal juhul olla surm.

Tõsi, valeuudiseid ja vandenõuteooriaid on levitatud kogu aeg, aga seoses koroonaviiruse pandeemiaga on needki uue hingamise saanud ning tekkinud on miski, mida kommunikatsiooniteadlased kutsuvad infodeemiaks – infotulvaks, mis sisaldab ka rohkelt inimesi ohustavaid libauudiseid, kuulujutte ja vandenõuteooriaid.

Teadusajakirjas American Journal of Tropical Medicine and Hygiene avaldatud uuringus vaataski grupp nakkushaiguste levikule spetsialiseerunud teadlasi sotsiaalmeediat ja uudismeediat ning näitas, kuidas valeinfo veebiplatvormidel liigub, kirjutab Science Alert.

Kokku tuvastati üle 2300 teate Covid-19ga seotud kuulujuttudest või vandenõuteooriatest, mis olid esitatud 25 keeles ja pärinesid kokku 87 riigist. Kõiki välja toodud kirjeid ühendas tõsiasi, et mitte ükski neist ei olnud kasulik ega olnud sellisena mõeldudki. Pigem oli suur osa neist kahjulik ning teatud juhtudel koguni surma külvav.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles