NASA: Maa magnetvälja on tekkinud imelik «mõlk»

Copy
Maa magnetväli. Viimastel aastatel on teadlased asunud pöörama aina enam tähelepanu Lõuna-Ameerika kohal asuvale magnetvälja anomaaliale, ehk nn mõlgile.
Maa magnetväli. Viimastel aastatel on teadlased asunud pöörama aina enam tähelepanu Lõuna-Ameerika kohal asuvale magnetvälja anomaaliale, ehk nn mõlgile. Foto: NASA

Kuigi magnetvälja anomaalia inimesi ei mõjuta, võib see põhjustada tõsiseid probleeme Maa orbiidil lendavatele satelliitidele.

Maa magnetväli on omamoodi kaitsekiht, mis püüab kinni Päikeselt tulevaid laetud osakesi, mis võiksid muidu põhjustada rohkelt probleeme elektroonikaseadmetele. Õnneks jõuab magnetvälja mõju siiski planeedist piisavalt kaugele, tagades niimoodi ka elektroonika töökindluse.

Viimastel aastatel on aga ilmnenud, et Lõuna-Ameerika ja Atlandi ookeani lõunaosa kohal on magnetvälja sees hakanud arenema ala, mille sees on magnetvälja tugevus ümbrusest oluliselt nõrgem. Kuna magnetvälja anomaalia võib tõsiselt mõjutada orbiidil olevate satelliitide tööd ja põhjustada neis lühiseid ja rikkeid, on Lõuna-Atlandi Anomaaliana tuntud «mõlk» tõusnud ka NASA kõrgendatud huvi alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles