AK ⟩ Kaur Maran: suured elektrifirmad jäävad rohepöördest maha (4)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Alova uuringust tuleb välja ka tõsiasi, et taastuvenergia tootmise kasv tuleb hetkel ennekõike väiketootjatelt, kes müüvad oma päikesepaneelide või tuulegeneraatoritega toodetud voolu kommunaalfirmadele.
Alova uuringust tuleb välja ka tõsiasi, et taastuvenergia tootmise kasv tuleb hetkel ennekõike väiketootjatelt, kes müüvad oma päikesepaneelide või tuulegeneraatoritega toodetud voolu kommunaalfirmadele. Foto: PHILIPPE DESMAZES/AFP/Scanpix

Kuigi paljud maailma suuremad elektritootjad on lubanud taastuvenergiale ülemineku oma prioriteediks seada, näitavad Tartust pärit Oxfordi Ülikooli teadlase Galina Alova poolt teadusajakirjas Nature Energy avaldatud uuringu tulemused, et peamised energiapöörde vedajad on siiski väiketootjad, suured tegijad on aga üleminekus aeglased, kirjutab teadustoimetaja Kaur Maran.

«Me teame, et taastuvenergia osakaal ülemaailmses elektritootmises on viimastel aastatel pidevalt kasvanud, kuna taastuvenergia tehnoloogiad on muutunud kuludelt üha konkurentsivõimelisemaks. Seetõttu huvitas mind, kuidas aastakümneid elektritootmise turul domineerinud traditsioonilised energiaettevõtted selle muutuva reaalsusega kohanevad,» selgitas Alova Postimehele uuringu teemapüstitust. Teisisõnu: kas tõesti on kogu elektrikommunaalettevõtete sektor taastuvenergiale üle minemas?

Oma uuringus analüüsis Alova üle 3000 ettevõtte käitumist üle maailma ajavahemikus 2001–2018. Kasutatud andmebaas hõlmas üle maailma asuvaid elektrijaamu ettevõtete kaupa, millest seoste esiletoomiseks kasutas Alova masinõppel põhinevat klastrianalüüsi algoritmi, mis jagab ettevõtted uuritavate tunnuste järgi ühiseid tunnuseid jagavatesse gruppidesse.

Kuigi avalikkusele saadetud sõnumites kipuvad domineerima taastuvenergiale ülemineku sõnumid, räägivad firmade viimaste aastate investeeringud sootuks muust: vaid kümme protsenti uuritud ettevõtetest seadis vaadeldud ajavahemikul taastuvenergia fossiilkütustest kõrgemale kohale. Selles ettevõtete klastris olid esirinnas Euroopa tootjad.

Galina Alova

•       Eestist pärit ökonomist ja teadlane.

•       Sündinud ja kasvanud Tartus.

•       Õppinud Miina Härma gümnaasiumis.

•       Magistrikraad Cambridge’i Ülikoolist.

•       Praegu valmimas doktoritöö Oxfordi Ülikoolis.

•       Ökonomistina töötanud OECD juures, ministri nõunikuna Namiibias ja ÜK valitsuse juures riigiametnikuna. Töö põhisuund: fossiilkütuseid ja keskkonnakahju vältiv majandustegevus.

Maailma Energianõukogu Euroopa piirkonna juhi ning Elektrilevi ja Eesti Energia nõukogude liikme Einari Kiseli sõnul ei ole selline tulemus ülemäära üllatav, kuna investeeringuid taastuvenergiasse on siiani soodustatud peamiselt Euroopas ja elektrifirmade taastuv­energia tootmisvõimsuse kasv on olnud siin tunduvalt suurem maailma keskmisest.

«Karm reaalsus on see, et muu maailm ei ole seda suunda siiani eriti järginud. Kuna valdav osa uurimise all olnud firmadest on väljastpoolt Euroopat (teiste hulgas ka Hiinast), siis on selge, et maailma keskmine taastuvenergia osakaalu suurenemine nendes firmades on olnud tagasihoidlik,» tõdes Kisel Postimehele saadetud kommentaaris.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles