Tartu firma patenteeris koroonaravimi (4)

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Fredrik Sandberg/TT/TT NEWS AGENCY/Scanpix

Koroonaviiruse läbi põdenud eestlaste vererakkudest valminud viirust neutraliseerivad antikehad võimaldavad nii viiruse Covid-19 ravi kui ka ennetust.

USA Patendiamet registreeris ja võttis 12. oktoobril menetlusse OÜ Icosagen Cell Factory patenditaotluse, teatas firma neljapäeval. Seega on Icosagenis edukalt lõppenud Covid-19 vastaste ravimite ehk viirust neutraliseerivate antikehade loomise esimene etapp. Patenditaotlusega soovib firma saada intellektuaalomandi kaitset uutele viirusvastastele terapeutilistele antikehadele USA territooriumil ning järgnevalt ka üle maailma.

Patendis on esitatud neli SARS-CoV-2 vastast antikeha, mille saamisel oli algmaterjaliks Covid-19 paranenud doonorite verest eraldatud B-rakud, millest isoleeriti Icosagenis välja töötatud ja patenteeritud tehnoloogia abil huvipakkuvaid antikehasid kodeerivad geneetilised järjestused. Need antikehad toodeti Icosageni patenteeritud QMCF tehnoloogia abil.

Saadud antikehade toimimise parandamiseks neid optimeeriti ja iseloomustati antikehade biokeemilised ja biofüüsikalised omadused, mille alusel oli võimalik väita, et Icosagenil on õnnestunud isoleerida väga kõrge kvaliteediga antikehad SARS-CoV-2 viiruse ogavalgu (S-valk) vastu.

Koostöös Tartu Ülikooli ja Norra Teaduste ja Tehnoloogi Ülikooli teadlastega uuriti valitud antikehade võimet takistada SARS-CoV-2 viirusel rakkude nakatamist. Nendest katsetest selgus, et koguni 19 erinevat antikeha on suutelised tõhusalt takistama SARS-CoV-2 paljunemist. Mõnel juhul oli vajamineva antikeha kogus väga väike, võimaldades kasutada isegi tuhandeid kordi väiksemat kogust võrreldes keskmiste antikeha ravimitega. 

Mart Ustav Jr.
Mart Ustav Jr. Foto: Jaanus Lensment / Postimees / Scanpix

«Praegu kliinilistes katsetustes olevad terapeutiliste antikehade kandidaate, mida manustati ka President Trumpile, võib pidada esimese generatsiooni molekulideks, mis esialgsete tulemuste põhjal omavad küll efekti, kuid selleks on vaja manustada oluliselt suuremaid koguseid. Icosageni arendatud järgmise põlvkonna ravimite efektiivsus peaks aitama muuta sellised ravi-antikehad oluliselt kättesaadavamaks viirusega nakatunud inimestele,» sõnas Icosageni teadusdirektor Mart Ustav Jr. «Nende antikehade tööstuslikuks tootmiseks oleme Icosagenis väljatöötatud IcoCell tehnoloogia abil loonud suurepärased produtsentrakuliinid ja me planeerime nende abil antikehade tootmist meie partnerite tehases.»

16. novembril algavad Prantsusmaal Icosageni poolt väljatöötatud antikehadega loomkatsed. Katsete eesmärgiks on testida antikehade võimekust hoida ära SARS-CoV-2 nakkust või elimineerida viirust nakkusjärgselt.

Nende loomkatsete järgselt plaanib Icosagen alustada kliinilisi katsetusi ning testida loodud antikehade sobivust nii viirusnakkuse ärahoidmiseks kui viirusnakkuse vastases ravis inimestel.

Akadeemik Mart Ustav
Akadeemik Mart Ustav Foto: Jaanus Lensment / Postimees / Scanpix

«Siiani pole selge kui efektiivne ja kauakestev on vaktsiinidega esile kutsutud immuunvastus, eriti vanemate ehk riskirühma inimeste hulgas. Viirust neutraliseerivad antikehad pakuvad seega võimaluse saada jagu SARS-CoV-2 viiruse nakkusest ja jätkata oma elu normaalselt ka siis kui inimese immuunsüsteem on nõrgenenud,» lausus Icosageni tegevjuht Prof. Mart Ustav: «Oleme alustanud ettevalmistustega kliiniliste katsetuste läbiviimiseks ja valmistame ette taotlust Eesti Vabariigi valitsusele toetada meie arendusi nii antikehade tootmiseks kui kliiniliste katsetuste läbiviimiseks 12-15 miljoni euro ulatuses.»

Lisaks avaldas professor Ustav tänu kõigile koroonaviiruse läbi põdenud vabatahtlikele, kes on ravimiarenduseks annetanud verd, ja arstidele, kes patsiente uuringust teavitasid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles