Eesti teaduse populariseerimise elutööpreemia pälvis Jüri Engelbrecht (1)

Brita-Maria Alas
Copy
Elutööpreemia pälvis Jüri Engelbrechtüri Engelbrecht
Elutööpreemia pälvis Jüri Engelbrechtüri Engelbrecht Foto: Leemet Samel

Täna anti Tartus V Spa konverentsikeskuses toimuval teaduskommunikatsiooni konverentsil «Koroona õppetunnid teaduskommunikatsioonile» üle selleaastased Eesti teaduse populariseerimise auhinnad.

Tiiu Silla nimelise elutööpreemia pikaajalise süstemaatilise teaduse ja tehnoloogia populariseerimise eest pälvis mehaanikateadlane ja akadeemik Jüri Engelbrecht. Ta on pikaajaline viljakas teaduse eest seisja ja populariseerija nii Eestis kui Euroopas, kes on mõjutanud ühiskonna arusaamist teadusest ja teaduse olulisusest laiemalt. Sealhulgas on Engelbrecht andnud tohutu panuse teaduspoliitika oluliseks rääkimisse ja kirjutamisse ning olnud 20 aastat Eesti teaduste akadeemia president ja asepresident. Tema sulest on valminud väga palju kirjutisi alates artiklitest ja esseedest ajakirjanduses kuni raamatuteni, teatas Teadusagentuur. 

Parima teaduse ja tehnoloogia populariseerija peapreemia pälvis robootikavaldkonna eestvedaja Raivo Sell. Paljude muude tegevuste hulgas pani ta juba paarkümmend aastat tagasi aluse robootikafestivalile Robotex ja samuti hiljuti valminud Iseauto. Sell on andnud suure panuse valdkonna arendamisse ja olnud võimekas noorte innustaja.

Teise preemia pälvisid digikultuuri ja sotsiaalmeedia uurija Katrin Tiidenberg ning arheoloogia ja ajalooteaduse visualiseerija Jaana Ratas.

Teadust ja tehnoloogiat populariseerivate tegevuste ja tegevuste sarjade hulgas pälvisid peapreemia «Lahe geograafiatund» eestvedajad Laura Altin ja Merli Ilves. Juba seitse aastat toimunud teematunnid on tutvustanud geograafide karjääri- ja tulevikuvõimalusi enam kui 130 koolis rohkem kui 8000 õpilasele ja õpetajale.

Teise preemia said Tartu Ülikooli genoomika instituudi meeskonna korraldatud geeniteemaline näitus «GEENIAALNE» Tallinna Teletornis ning tänavu juba seitsmendat korda toimuv Tartu Ülikooli muuseumi korraldatud ja esimesele kooliastmele mõeldud Hullu Teadlase teaduskonverents.

Teaduse ja tehnoloogia populariseerimise eest audio-visuaalse ja elektroonilise meedia abil sai peapreemia lastesaadete sari «Magus molekul», mille eesmärk on nii vanemaid kui ka lapsi inspireerida koos teadust avastama ja süüa valmistama. Esimese hooaja episoode on vaadanud enam kui 250 000 vaatajat sama menukas oli ka saate teine hooaeg.

Sama kategooria ergutuspreemia pälvis Tallinna Ülikooli saatesari «Ekspert eetris».

Teaduse ja tehnoloogia populariseerimise eest trükisõna abil pälvis peapreemia raamatu «Teadlane miiniväljal: lähen ütlen tihastele, et teeme nüüd uuesti» autor Virgo Siil. Raamat annab aimu teadustöö varjatud raskustest, süsteemi probleemidest ja teadlaste äpardustest, millest edukultusele keskendunud maailmas suurt ei räägita.

Sama kategooria teise preemia sai Eesti rahvusatlase koostaja Taavi Pae.

Parima uue algatuse eest teaduse ja tehnoloogia populariseerimisel anti välja kaks teist preemiat- möödunud aasta novembris OÜ Teadusteater eestvedamisel toimunud  teadusetendusele KVARK show ja alates 2018. aastast Eesti Tehnoloogiakasvatuse Liidu korraldatud festivalile «Noor insener».

«Oli rõõmustav näha, et isegi nii keerulisel ajal saabus konkursile 50 erinevat taotlust. Minu arvates olid kõik autasustatud tööd seda väärt. Palju õnne laureaatidele!» ütles komisjoni esinaine, akadeemik Ene Ergma.

Eesti teaduse populariseerimise auhindadega tunnustatakse silmapaistvaid teaduse populariseerijaid ning innustatakse teadusest ühiskonnas rohkem rääkima ja kirjutama.

Konkursi auhinnafond on 21 500 eurot. Auhinda rahastab Haridus- ja Teadusministeerium ning seda annab välja Eesti Teadusagentuur koostöös Eesti Teaduste Akadeemiaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles