Tehnikaülikoolil õnnestus luua side teisegi kadunuks kuulutatud satelliidiga (6)

Copy
Pärast pikka ootamist taastas Tehnikaülikool side tudengisatelliidiga Koit.
Pärast pikka ootamist taastas Tehnikaülikool side tudengisatelliidiga Koit. Foto: Tallinna Tehnikaülikool

21. novembril teatas Tallinna Tehnikaülikool, et suutis taastada side satelliidiga Hämarik, millega polnud pärast selle orbiidile jõudmist ühendust saadud. Nüüd teatas ülikool, et side on taastatud ka teise satelliidiga Koit.

Tudengisatelliit Koit jõudis orbiidile juba 2019. aasta suvel ning esimesed infopaketid õnnestus teadlastel sellelt vastu võtta alles 21. novembril.

Infopakett võeti vastu tänu harukordsele juhusele, mille taga on Tallinna Tehnikaülikooli satelliidi meeskonna, eriti aga tarkvaraspetsialisti Madis Kaalu ning samuti Tartu observatooriumi juhtivinseneri Viljo Alliku ja Tartu observatooriumi teaduri Tõnis Eenmäe väsimatud jõupingutused.

«See, et me selle infopaketi kinni püüdsime, oli täielik juhus!» ütles Madis Kaal. «Antennid olid pärast Hämariku ülelendu juhuslikult õiges suunas ja vastuvõtjad õigel sagedusel ning võtsid vastu veel ühe infopaketi, mille lahtikodeerimisel selgus, et saatjaks oli satelliit Koit. Kontrollimine näitas, et Koit asus tõesti sel hetkel selles suunas. Satelliidid Koit ja Hämarik kasutavad sama raadiosagedust, aga infopaketis olevad identifikaatorid on erinevad.»

TTÜ kosmosekeskusel on nüüd prioriteediks oma maajaama töökorda saamine, sest seni on satelliitidega side pidamiseks kasutatud teiste antenne, seal hulgas Tartu observatooriumi ja eraantenne. «Kuna satelliitidelt saabuv signaal on väga nõrk, siis kaalume side pidamiseks mõlemaid Mektory katusel asuvaid antenne - suurt paraboolantenni ja väiksemaid yagi-antenne,» ütles Mektory kosmosekeskuse juht Rauno Gordon.

Kokku on Eesti orbiidile viinud kolm satelliiti, mille kõigiga on õnnestunud luua ühendus. Lisaks satelliitidele Koit ja Hämarik tiirleb orbiidil ka ESTCube-1. TTÜ Koit on Eesti teine nanosatelliit, mis 5. juulil 2019 Venemaalt Vostotšnõi kosmodroomilt startis kanderaketi Soyuz pardal orbiidile. Analoogiliselt Hämarikuga on satelliidi Koit missiooniks Maa kaugseire, milleks kasutatakse RGB ja NIR kaamerat. Koit tiirleb 530 km kõrgusel orbiidil kiirusega 7,6 km/s.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles