Ülinakkava linnugripiviiruse uuringud on terrorismi kartuses endiselt peatatud

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi labori loodud linnugripi tüvi tekitas terrorismihirmu.
Hollandi labori loodud linnugripi tüvi tekitas terrorismihirmu. Foto: SCANPIX

Jaanuaris teatasid ülimalt nakkava linnugripitüve loonud uurimisrühmad, et peatavad katsed kuuekümneks päevaks. Selle põhjuseks oli USA võimude kartus, et ohtlik teave võib sattuda terroristide kätte.


Nüüd kutsus Maailma terviseorganisatsioon olukorra hindamiseks kokku ümarlaua, kus osalesid ka mõlema uurimisrühma liikmed ning ajakirjade Science ja Nature esindajad, vahendas Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Kohtumisel lepiti kokku, et kahekuulist moratooriumi pikendatakse tähtajatult. Eesmärgiks on arutleda võimalike riskide üle ning kokku leppida sarnaste uuringute ohutuses. Seejärel avaldatakse artiklid täies mahus.

Viroloogid olid ühel nõul, et laboris loodud mutatsioonide võimalikku tekkimist looduses peab hoolikamalt jälgima. Siiani on haiguskolletest kogutud väga vähe geeniproove. Seetõttu peab info muundunud viiruse kohta jõudma tervisekaitselaboritesse.

Ka on vaja jätkata linnugripi ning teiste gripiviiruste nakkusohtlikkuse uurimist laboriloomadel.

Ajakirja Science esindaja Bruce Alberts sõnul peaks tulevikus sarnaste juhtumitega tegelema rahvusvaheline komisjon, kuhu kuuluvad nii viroloogid, bioohutuse eksperdid kui ametnikud. Lähiajal plaanibki Maailma terviseorganisatsioon nõu pidada suurema hulga teadlastega.

Seni on linnugrippi surnud üle kolmesaja inimese 15 riigist. Haigus ei nakka inimeselt inimesele.

Kuid möödunud aastal muutsid Hollandi ja USA teadlased viiruse pärilikkusainet nii, et see hakkas tuhkrute vahel levima köhimisel ja aevastamisel. Laborist lahti pääsemisel tekitaks selline viirusevorm massilise gripilaine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles