EÜL: karjääriplaneerimine peab olema kättesaadav juba üldharidusastmetes

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Üliõpilaskondade Liidu logo.
Eesti Üliõpilaskondade Liidu logo. Foto: www.eyl.ee

Eesti Üliõpilaskondade Liit (EÜL) tunneb muret aina suureneva noorte töötuse määra pärast ning kutsub ettevõtjaid üles pakkuma enam paindlikke töötamise võimalusi. Olukorras, kus kogu ühiskonnas suureneb töötuse määr, tuleks üle vaadata, kuidas on korraldatud kutse- ja karjääriplaneerimine erinevatel astmetel ning mismoodi soodustab riik elukestvat õpet.


«Meie hinnangul tuleks tänases olukorras kriitiliselt üle vaadata kogu karjääriplaneerimise ja -nõustamise süsteem eesmärgiga tõsta inimeste teadlikkust töökoha ja hariduse valikul, » ütles Eesti Üliõpilaskondade Liidu juhatuse esimees Joonas Pärenson, teatas EÜL.


«Karjääriplaneerimine peab olema kättesaadav eelkõige üldharidusastmes, kuna kõrgharidusse sisenemise ajaks on noorel oluline osa reaalsest erialavalikust juba tehtud. Õppurite toetamine igal hariduse astmel peab tagama teadliku valiku langetamise ning olema neutraalne ja mittesuunav,» lisas Pärenson.


EÜLi poolt läbiviidud uuring üliõpilaste sotsiaal-majandusliku olukorra kohta 2007. aastal näitas, et peamise kõrgkooliõpingute katkestamise põhjusena toodi välja soov vahetada eriala ning õppemaksudel on väga suur mõju eriala valikule.

Nimelt 55 protsenti tasuta kohtadel õppivatest tudengitest oleks valinud teise eriala, kui valitud erialal oleks küsitud õppemaksu. Sellest järeldub, et tänane karjääriplaneerimise ja -nõustamise süsteem ei suuda veel ületada sotsiaalseid mõjureid ning erialavalikut ei langetata lähtuvalt tegelikest soovidest.

«Olulised vahendid hariduse tööturu vajadustega vastavusse viimiseks on paindlike töö- ja õppevormide propageerimine ning elukestva õppe soodustamine. Eesmärgiks peab olema, et igaüks leiaks endale sobiva eriala ning omandatud hariduse baasilt oleks hiljem kergem end täiendada mõnes muus valdkonnas ,» lisas Pärenson.

Noorte töötus on sotsiaalne riskitegur nii inimesele kui ühiskonnale, mistõttu tuleb noori puudutavate probleemidega tegeleda nende võimalikult varajases staadiumis, neid ennetavalt lahendades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles