Võit muudab inimese agressiivsemaks

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Tavaliselt öeldakse, et tuleb osata kaotada, kuid Ameerika ja Prantsuse teadlaste uuring näitas, et see kehtib ka võitmise kohta - nimelt näitas värske uuring, et võit muudab võitja agresiivsemaks.
 

«Tundub, et võistlusest võitjatena väljunutel on kalduvus kaotajaid mutta trampida ja neile kaotust nina alla hõõruda,» selgitas uuringu autor Brad Bushman Ohio osariigi ülikoolist. «Kaotajad seevastu ei käitu võitjatega tavalisest agressiivsemalt.»

Bushmani sõnul oli nende uuring esimene, mis otsis vastust, kas agressiivsemaks muutuvad võitjad või kaotajad, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Teoreetiliselt oleks võinud tema arvates selguda, et mõlemad pooled on pärast võistlust ründavas meeleolus. Kaotajad võiksid olla isegi agressiivsemad, sest tunnevad neile koha kätte näidanud võitjate vastu viha.

Varasemad uuringud on siiski näidanud, et võiduga kaasnev võimu tunnetamine muudab inimesed agressiivsemaks. Käesolev uuring näitas, et põhiliselt on see agressiivsus suunatud kaotajate vastu.

Bushman viis koos Prantsuse kolleegidega läbi kolm omavahel seotud uuringut, mida nad kirjeldasid ajakirjas Social Psychological and Personality Science.

Esimeses uuringus korraldati kaks eksperimenti, milles osales üle saja Ameerika üliõpilase. Kõigepealt pidid nad võistlema vastasega, keda tegelikult ei eksisteerinud. Neile näidati sekundi murdosa jooksul arvutiekraanil lihtsate kujunditega mustreid ning nad pidid otsustama, kas kujundite seas oli ka dollarimärk. Pärast 80 näitamiskorda avalikustatud tulemuste järgi oli võitjaid ja kaotajaid võrdselt.

Teises eksperimendis pidid nad võistlema vastasega reageerimiskiiruses ning iga kord kõlas kaotaja kõrvaklappides plahvatus, mille tugevuse ja kestuse üle sai otsustada võitja. Selgus, et esimese eksperimendi võitjad lasid oma vastastel kuulata kõvemaid ja pikemaid plahvatusi. 

«Paremas seisus inimesed osutusid agressiivsemaks,» märkis Bushman. Ka ülejäänud kaks sarnaste eksperimentidega uuringut, milles osalesid Prantsuse tudengid, näitasid, et võitjad käitusid agressiivsemalt.

Samuti leidsid teadlased, et kaotajate agressiivsus oli enamvähem sama mis kontrollrühma liikmetel, kes ei teadnud, kas nad on võitjad või kaotajad. See näitab, et kui võit suurendab agressiivsust, siis kaotus ei vähenda seda oluliselt.

Bushman tõstis esile, et kuna sama tulemuse andnud erinevad uuringud viidi läbi kahes riigis, siis on alust arvata, et võitmises on midagi, mis inimeste agressiivsust suurendab. «Kaotajad peaksid ettevaatlikud olema» märkis ta.

Järgmiseks on uuringu autoritel plaanis välja selgitada, kas võitjad muutuvad agressiivseks kõigi või ainult võidetute vastu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles