Dragon alustas tagasiteed Maale

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmosekapsel Dragon eraldumas rahvusvahelisest kosmosejaamast.
Kosmosekapsel Dragon eraldumas rahvusvahelisest kosmosejaamast. Foto: SCANPIX

USA kosmosefirma SpaceX transpordikapsel Dragon eraldus täna rahvusvahelisest kosmosejaamast (ISS) ja alustas tagasiteed Maale.

Möödunud nädala teisipäeval Cape Canaveralilt kanderaketiga Falcon 9 orbiidile saadetud mehitamata kapsel toimetas kosmosejaama 521-kilose laadungi ja toob Maale tagasi 660 kilo kaaluva lasti ISSis viibivatelt astronautidelt, vahendas BBC.

Dragon, mida peetakse sammuks järgmise põlvkonna kosmoselendude suunas, peaks Eesti aja järgi täna õhtul kukkuma Vaiksesse ookeani, umbes 900 kilomeetri kaugusele Ühendriikide läänerannikust asuvale Los Angelesele.

Dragonist sai reedel esimene erakätes valminud kosmoskapsel, mis ISSiga on ühendatud. Miljardärist internetiärimehele Elon Muskile kuuluv SpaceX on aga esimene erafirma, mis katsetas kosmoselaevade saatmist ISSi.

Seni olid ISSi juurde suutnud varustusaluseid saata üksnes Venemaa, Jaapani ja Euroopa kosmoseagentuurid. USA minetas selle võimekuse mullu, kui loobus oma 30-aastasest süstikuprogrammist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles