ERR: teadlased katsetavad kaevandusvee potentsiaali energiaallikana

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tallinna Tehnikaülikooli Mäeinstituudi eestvõttel katsetatakse meetodit, kui efektiivne on kasutada suletud põlevkivikaevanduste vett asulate kütmiseks.

Senised uuringud Mäetaguse vallas Kiikla külas näitavad, et kaevandusveel on suur energeetiline potentsiaal, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Eesti põlevkivi maardlas on praeguseks suletud kümme kaevandust, millele otsitakse uut rakendust ja suletud Sompa kaevandusele on see leitud: sinna kogunenud vee energia soojendab soojuspumpade abil Kiikla küla elanike kodusid.

«See süsteem näeb välja selline, et tuleb kaevandusvesi, see soendab külmainet, külmaine aurustub ja kui see külmaine uuesti kokku pressitakse vedelikuks, siis sealt eraldubki see soojus ja seda sooja kasutataksegi tarbevee soojendamiseks, mis läheb inimestele pesuks ja radiaatoritesse kütteks,» seletas TTÜ Mäeinstituudi doktorant Veiko Karu.

Vee kasutamise hindamiseks tuleb arvutada võimalik vee maht, vooluhulk ja analüüsida sobilikke kohti veevõtuks, vee pumpamiseks või soojuspumba paigutamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles