Venemaalt saadeti teele Euroopa gravitatsioonisatelliit

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ESA gravitatsioonisatelliit GOCE kunstniku nägemuses.
ESA gravitatsioonisatelliit GOCE kunstniku nägemuses. Foto: AFP / Scanpix

Plessetski kosmodroomilt Venemaa põhjaosas lennutati täna kanderaketil taevasse esimene Euroopa satelliit, mis peab kaardistama Maa gravitatsioonivälja.


Hrunitševi-nimelisest kosmosekeskusest Moskvas kinnitati, et Euroopa satelliiti kandndud rakett startis plaanipäraselt, vahendas AFP. Tegelikult oleks pidanud raketi start toimuma eile, kuid see lükkus «tehnilistel põhjustel» edasi tänasesse, ent programmi on tabanud mitmed viivitused.

Euroopa Kosmoseagentuur (ESA) tahtis gravitatsioonisatelliiti GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) taheti orbiidile saata juba septembris. Satelliit saadeti välja Rockot-kanderaketil, mis on ehitatud Vene mandritevahelise raketi baasil.

GOCE on osaks juba 1999. aastal algatatud ESA programmist «Earth Explorer». Sellega soovitakse süvendada teadmisi meie planeedi põhialustest - selle atmosfäärist, ookeanidest, biosfäärist ja sisemusest.

Teadlaste arvates on programm eriti kasulik info kogumisel üleilmsest kliimamuutusest ja selle mõjust Maa keskkonnale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles