Rootsi alustab 2012. aastal kosmoseturismiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix
Põhja-Rootsist hakatakse alates 2012. aastast tegema lühikesi turismireise kosmosesse, teatas täna üks projektiga seotud firmasid.

«Me loodame, et esimesed turismilennud algavad Ameerika Ühendriikidest umbes 2011. aastal ja Kiruna on järgmine aasta hiljem, 2012. aastal,» ütles firma Spacesport Sweden pressiesindaja Johanna Bergström-Roos AFP-le.

Lende korraldab Briti magnaadile Sir Richard Bransonile kuuluv ettevõte Virgin Galactic. Esimene kosmoseturist saadetakse umbes 110 kilomeetri kõrgusele New Mexico kohale.

Virgin Galactic teatas eile, et on sõlminud lepingu viie Skandinaavia reisiagentuuriga, kes saavad õiguse müüa pileteid nii USAst kui Rootsist startivatele lendudele. Ühe kosmosereisi hind on esialgu 200 000 dollarit, aga aja jooksul hind tõenäoliselt langeb.

«Me loodame, et Kirunast saab Euroopa peamine turismilendude stardipaik,» ütles Bergström-Roos ja osutas asjaolule, et põhjapolaarjoonest 145 kilomeetrit ülalpool asuv linn on aastast 1966 Esrange kosmosekeskuse koduks.

«Suborbitaalsed lennud, kuhu me turiste saadame, on lennud, mida me oleme juba Kirunast teinud, ehkki täna saadame me mehitamata lenda märksa kõrgemale, kuni 800 kilomeetri kõrgusele,» seletas ta.

Bergström-Roosi sõnul on lühikestele kosmoselendudele müüdud juba ligi 300 piletit, ostjate hulgas on taanlasi, soomlasi ja rootslasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles