Lonks õlut tuleb luudele kasuks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõõdukas õlle joomine hoiab luud terved, väidavad Bostoni teadlased. Pildil kohalik õllemeister.
Mõõdukas õlle joomine hoiab luud terved, väidavad Bostoni teadlased. Pildil kohalik õllemeister. Foto: Raigo Pajula
Päevas kuni paar klaasi õlut või veini tarvitavad inimesed teevad heateo oma luudele, selgus ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uuringu tulemustest.

Rohkem kui kaks klaasi positiivset mõju aga kaasa ei too ja võib nagu kangemad joogidki luid hoopis nõrgestada, kirjutas Bostonis tegutesev Tuftsi ülikooli doktor Katherine Tucker koos oma kolleegidega.

Reutersile antud intervjuus nentis Tucker, et alkoholi kasulike ja kahjulike omaduste virrvarr võib inimesed üsna segadusse ajada.

«See tekitab inimestes palju segadust, sest alkoholil on erinevates valdkondades niivõrd erinevaid mõjusid,» lausus ta ja tõi näite, et mõõdukas kogus alkoholi aitab ära hoida südamehaigusi, kuid tõstab naistel rinnavähi riski.

Samas ei ole lahja alkoholi positiivses mõjus luutihedusele mingit kahtlust, Tuckeri sõnul on efekt isegi suurem kui kaltsiumi puhul. Sellise tulemuseni jõudsid Tuckeri juhitud teadlased 1182 mehe ja 248 menopausi läbi teinud naise uurimisel. Osalejate vanus jäi vahemikku 26-86 aastat.

Tucker märkis lõpetuseks, et antud uuringust peaks kõlama jääma sõnum: kui jood päevas ühe või kaks klaasi veini või õlut, siis ei ole tarvis luude tervise pärast lõpetada, see on tegelikult isegi kasulik. «See on isiklik otsus,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles