Saturni neli kuud püüti ühele fotole

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: NASA/ESA

Hubble'i kosmoseteleskoobi uuel haruldasel fotol reastuvad planeedi ees üles neli kuud.


24. veebruaril tehtud pildil mööduvad neli kuud Saturnist. Pildil vasakult paremale seisavad valged jäised kuud Enceladus ja Dione, suur oranž Titan ja jäine Mimas. Päikese asukoha tõttu eelneb igale kuule tema vari, kirjutas

Novaator.ee

.

Sellised pildid avanevad vaid siis, kui Saturni rõngaste tasapind asub rõhtsalt. 2009 aastal on Saturni rõngad Maalt kuude vaatlemiseks ideaalses asendis 10. augustil ja 4. septembril. Kahjuks asub Saturn nendel päevadel aga Päikesele liiga lähedal, et seda oleks hea Maalt vaadelda.

Saturni rõngaste selline asend esineb iga 14-15 aasta järel. Ka 1995-96. aastal jälgis Hubble sarnast olukorda ning aitas avastada mitu uut Saturni kuud, kirjutas LiveScience.

2009. aasta algus oli soodne aeg Saturni vaatlemiseks väikeste teleskoopidega. Saturni suurim kuu Titan möödus Saturnist neli korda: 24. jaanuaril, 9. veebruaril, 24. veebruaril ja 12. märtsil. Igal pool Maal siiski kõiki möödumisi näha ei olnud võimalik.

Saturni vaatles teleskoobiga esimesena Galileo Galilei 1610. aastal. Hollandi matemaatik ja astronoom Christian Huygens avastas Titani 1655. aastal ning 350 aastat hiljem maandus Titanil tema järgi nimetatud ESA kosmosesond. Prantsuse-Itaalia astronoom Giovanni Domenico Cassini avastas Dione ja inglane William Herschel Mimase ja Enceladuse.

Piltide tegemise hetkel asus Saturni Maast umbes 1,25 miljardi kilomeetri kaugusel. Hubble suudab selliselt kauguselt tuvastada kuni 300-kilomeetrise läbimõõduga objekte.

Vaata videot kuude möödumisest Saturnist siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles