Discovery lahkus ISSi juurest

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA videokaader rahvusvahelisest kosmosejaamast ISS.
NASA videokaader rahvusvahelisest kosmosejaamast ISS. Foto: AFP / Scanpix

USA kosmosesüstik alustas kolmapäeval pärast kaheksa päeva pikkust külastust rahvusvahelisse kosmosejaama ISS tagasiteed, jättes orbiidile pikemaks ajaks elama esimese jaapanlase ning piisavalt energiat täiemahulise uurimistöö läbiviimiseks.


Enne äralendu tegi süstik veel ühe tiiru ümber orbitaaljaama, mis selle visiidi käigus sai lõpuks külge viimase paari päikesepaneele ja näeb lõpuks välja nagu illustratsioonidel on juba aastaid kujutatud, vahendas Reuters.

NASA kodulehel võib vaadata ka jaamast väljastpoolt tehtud videot.

ISSi jäeti praegu maha jaapanlane Koichi Wakata ning seal on juba varasemast viibinud venelane Juri Lontšakov ja ameeriklane Mike Fincke, kellele saabub vahetus juba lähipäevil.

Discovery pardal pääseb seekord koju novembrist orbiidil viibinud ameeriklanna Sandra Magnus.

USA Florida osariigis asuvas Kennedy kosmosekeskuses maandub süstik plaanide kohaselt laupäeval.

Kosmosejaama põhikorpuse ja energiasüsteemi valmimine võimaldab peagi suurendada orbiidil viibiva püsimeeskonna kuueliikmeliseks.

ISSi juurde alustab juba täna teekonda Vene kosmoselaev Sojuz, mis viib jaama meeskonda kaks uut asendusliiget Gennady Padalka ja Michael Barratti ning oma teistkordsele kosmosevisiidile ka ungari päritolu USA miljonäri Charles Simonyi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles